PROVOKATIVNI POTEZ

SAD se sprema rasporediti do šest nuklearnih bombardera B-52 u sjevernu Australiju

To je velika ekspanzija australske posvećenosti ratnom planu Sjedinjenih Država s Kinom, kaže Ričard Tanter

Bombaši su dio mnogo veće nadogradnje odbrambenih sredstava širom sjeverne Australije. ILUSTRACIJA

A. O.

31.10.2022

Sjedinjene Američke Države se spremaju rasporediti do šest nuklearnih bombardera B-52 u sjevernu Australiju, što je provokativni potez za koji stručnjaci kažu da je usmjeren direktno na Kinu.

Istraga Four Cornersa može otkriti da Vašington (Washington) planira izgraditi namjenske objekte za džinovsku letjelicu u zračnoj bazi Tindal, južno od Darvina (Darwina).

SAD su izradile detaljne planove za ono što nazivaju "objekat za operacije eskadrile" za upotrebu tokom sušne sezone na Sjevernoj teritoriji, susjedni centar za održavanje i parking za "šest B-52", piše ABC


Strahovi rastu

Beka Vaser (Becca Wasser) iz Centra za novu američku sigurnost kaže da je postavljanje B-52 u sjevernu Australiju upozorenje Kini, jer strahovi rastu da se Peking priprema za napad na Tajvan.

- Posjedovanje bombardera koji bi mogli da dometu i potencijalno napadaju kopnenu Kinu moglo bi biti veoma važno za slanje signala Kini da bi se bilo koja njena akcija nad Tajvanom mogla dalje proširiti - rekla je Vaser.

Bombaši su dio mnogo veće nadogradnje odbrambenih sredstava širom sjeverne Australije, uključujući veliko proširenje obavještajne baze Pine Gap, koja bi igrala vitalnu ulogu u svakom sukobu s Pekingom.

B-52 su okosnica američkog ratnog zrakoplovstva više od 60 godina, sa sposobnošću da isporuče udare dugog dometa i nuklearnim i konvencionalnim oružjem. Američki dokumenti kažu da će se objekti koristiti za "raspoređene eskadrile B-52".

- Sposobnost raspoređivanja bombardera američkih zračnih snaga u Australiju šalje snažnu poruku protivnicima o našoj sposobnosti da projektiramo smrtonosnu zračnu snagu - rekli su američki ratni avioprijevoznici za Four Corners.

Upitano kada će B-52 početi s raspoređivanjem u Tindalu, australsko Ministarstvo odbrane odbilo je komentirati.


Vođenje vježbi

Neki se brinu da to što B-52 rotiraju kroz Tindal svake godine zaključava Australiju da se pridruži SAD-u u bilo kakvom sukobu protiv Kine.

- To je velika ekspanzija australske posvećenosti ratnom planu Sjedinjenih Država s Kinom - kaže Ričard Tanter (Richard) viši naučni saradnik na Nautilus institutu i dugogodišnji antinuklearni aktivist.

To je znak Kinezima da smo voljni da budemo vrh koplja, dodao je. 

Tanter vidi planirano raspoređivanje bombardera kao značajnije od rotacije američkih marinaca kroz Darwin svake godine.

- Vrlo je teško zamisliti otvorenije opredjeljenje koje bismo mogli preuzeti. Otvoreniji signal Kinezima da se slažemo s američkim planiranjem rata s Kinom - kaže Tanter.

Vaser kaže da rastući značaj sjeverne Australije za SAD čini Darvina i Tindala metom u svakom ratu s Kinom.

Njen rad uključuje vođenje vježbi ratnih igara kako bi ispitala kako bi se potencijalni sukob mogao razviti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.