SVE ZBOG KORONE

Drugi put u godini dana: 60.000 posjetilaca zarobljeno u Disneyu u Šangaju

Svako ko je posjetio park od 27. oktobra trebao bi se testirati na virus tri puta u tri dana, rekle su vlasti

Ljudima zabranjen ulazak ili izlazak iz parka. Printscreen

Z. K.

31.10.2022

Posjetitelji Disneyjevog tematskog parka u Šangaju ostali su zarobljeni unutra drugi put u godini dana nakon što su vlasti i voditelji resorta najavili iznenadno zatvaranje zbog korone. Navodno je u parku ostalo 60.000 ljudi.

Kako piše Guardian, na internetu su se pojavile snimke koje prikazuju ljude kako žure prema glavnim vratima tematskog parka da bi pokušali pobjeći iz karantene.

Na WeChatu je šangajska vlada rekla da je svim ljudima zabranjen ulazak ili izlazak iz parka, a oni koji su još unutra, moraju se testirati i imati negativni test prije nego što im se dopusti da izađu. Svako ko je posjetio park od 27. oktobra trebao bi se testirati na virus tri puta u tri dana, rekle su vlasti.

Na jednoj snimci objavljenoj na društvenim mrežama vidi se zaposlenik koji zarobljenim gostima govori da trgovine i vožnje u parku još uvijek rade. Posjetiteljima je poručio da će ih obavijestiti ako bude kakvih novosti dok je njegov kolega zaključavao glavna vrata.

Prošle godine u novembru isti Disney park bio je zatvoren jer su vlasti naredile da se svi posjetitelji moraju testirati. Tada je u parku ostalo zarobljeno 30.000 osoba. Kineska predanost suzbijanju i kontroli svakog izbijanja zaraze koronom dovela je do zatvaranja određenih lokacija, ali i zgrada te cijelih naselja.

Kretanje po gradovima i pokrajinama je ograničeno, a stotine miliona ljudi smještene su u karantenu. Šangaj je u subotu objavio o samo 10 lokalnih slučajeva. Kina je danas saopćila da je 479 potvrđenih slučajeva zaraze koronom i više od 2.200 asimptomatskih slučajeva na nacionalnoj razini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.