ZRAČNE UZBUNE U JAPANU

Sjeverna Koreja testirala interkontinentalne projektile

Pretpostavlja se da je lansiranje ICBM Sjeverne Koreje završilo neuspjehom, rekla je južnokorejska vojska

Televizijski ekran koji prikazuje informativni program koji izvještava o lansiranju projektila Sjeverne Koreje sa snimcima iz dosijea. AP / Lee Jin-man

A. O.

3.11.2022

Sjevernokorejsko lansiranje sumnjivog novog tipa interkontinentalne balističke rakete (ICBM) možda je bilo neuspjeh, rekli su vojni čelnici u Južnoj Koreji. Projektil je bio jedan od tri ispaljena u četvrtak ujutro.

ICBM je ispaljena iz predgrađa Pjongjanga, ali se činilo da nije uspjela tokom normalnog leta nakon odvajanja pogonskog i bojevog dijela, rekli su izvori odbrane za više južnokorejskih medija.

- Pretpostavlja se da je lansiranje ICBM Sjeverne Koreje završilo neuspjehom - rekla je južnokorejska vojska, prenosi novinska agencija Yonhap.


Hitni protest

- Raketa dugog dometa dostigla je maksimalnu visinu od 2.000 km (1.200 milja) i letjela je oko 750 km (460 milja) - rekao je japanski ministar odbrane Jasukazu Hamada (Yasukazu), prije nego što je "nestala" sa radara iznad Japanskog mora, poznatog u Koreji kao Istočno more, oko 1.100 km od obale Japana.

Lansiranja, između 7:30 i 9:00 po lokalnom vremenu, izazvala su hitna upozorenja u sjevernom Japanu da se sklonite u zatvorenom prostoru – u prefekturama Mijagi (Miyagi), Jamagata (Yamagata) i Nigata (Niigata) – i privremeno zaustavila vozove zbog straha da će jedan od projektila proći iznad.

Japanski premijer Fumio Kišida (Kishida) rekao je da su lansiranja bila "nečuvena i apsolutno nepodnošljiva". Glavni glasnogovornik vlade rekao je da je Japan uložio hitan protest Pjongjangu preko Pekinga.

Glasnogovornik američkog Stejt Departmenta (State) Ned Prajs (Price) osudio je lansiranje ICBM-a, rekavši da je to jasno kršenje više rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a i "pokazuje prijetnju koju DNRK (Demokratske Narodne Republike Koreje) nezakonito oružje za masovno uništenje i programi balističkih projektila predstavljaju svojim susjedima, regionu, međunarodnom miru i sigurnosti i globalnom režimu neširenja", prenosi The Guaridan.

Vendi Šerman (Wendy Sherman), zamjenica američkog državnog sekretara, rekla je da je razgovarala sa svojim kolegom iz Južne Koreje.

- Naša posvećenost sigurnosti ROK (Republike Koreje)i Japana ostaje oklopna, i mi ćemo biti partner u rješavanju provokacija DNRK i drugi zajednički izazovi - poručila je ona. 


Izdato upozorenje

Seul je rekao da su se lansiranja sastojala od rakete dugog dometa ispaljene iz Pjongjanga i dvije rakete kratkog dometa iz Kečona (Kaechona), sjeverno od glavnog grada.

Lif Erik Isli (Leif-Eric Easley), profesor međunarodnih studija na Univerzitetu Ewha Womans u Seulu, rekao je za New York Times da s obzirom na nedostatak prethodnog obavještenja i eksperimentalnu prirodu projektila Sjeverne Koreje, postoje opasnosti da bi test na prijetećoj putanji mogao protumačiti kao napad ili da bi projektil mogao pokvariti rad i pogoditi naseljeno područje.

Sjeverna Koreja je u oktobru preletjela projektil iznad Japana u, kako je opisala, testu nove balističke rakete srednjeg dometa (IRBM), za koju su stručnjaci rekli da bi potencijalno mogla doći do Guama, glavnog američkog vojnog čvorišta na Pacifiku. To lansiranje primoralo je japansku vladu da izda upozorenja o evakuaciji i zaustavi vozove.

Vlada i vojska u Japanu su u pripravnosti za daljnja lansiranja projektila u četvrtak nakon neviđenog naleta iz Sjeverne Koreje prethodnog dana.


Pjongjang je u srijedu ispalio 25 projektila različitih vrsta - uključujući i onu koja je pala blizu voda Južne Koreje, što je, kako je predsjednik Jun Suk-jeol (Yoon Suk-yeol) rekao, zapravo "teritorijalna invazija projektila". Bio je to prvi put od podjele poluostrva 1945. da je oružje Sjeverne Koreje palo tako blizu Južne Koreje, 26 km iza sjeverne granične linije.

Lansiranja u srijedu bila su najviše ispaljivanja koje je Sjeverna Koreja ikada ispalila u jednom danu. Jedna od raketa poletjela je u pravcu naseljenog južnokorejskog ostrva, aktivirajući sirene za zračni napad i prisiljavajući stanovnike na evakuaciju. Južna Koreja je brzo odgovorila lansiranjem navođenih projektila vazduh-zemlja iz mlaznih lovaca iznad pomorske granice sa Sjeverom.

Sjeverna Koreja je saopćila da odgovara na Vašington (Washington) i Seoul koji organiziraju najveće zajedničke vojne vježbe u svojoj povijesti, poznate kao Oluja opreza. Ove vježbe, osmišljene da odvrate nuklearne ambicije Sjeverne Koreje, uključuju 240 ratnih aviona – uključujući napredne stelt lovce F-35 – koji izvode oko 1.600 naleta. Velike vježbe počele su u ponedjeljak i trajat će do petka.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.