NOVA ANALIZA

Institut za proučavanje rata: Kreću ogromni finansijski problemi za Rusiju

Putinovi pozivi na konkurentnu rusku vojnu industriju odvojeni su od stvarnosti ruskog opskrbnog lanca i pitanja obrambene industrijske baze, piše Institut za proučavanje rata

Ruske vojne snage. TWITTER

A. O.

3.11.2022

Ruski napori za stvaranjem vojnih snaga u kombinaciji sa zapadnim sankcijama imaju dugoročne štetne učinke na rusku ekonomiju, piše u svojoj novoj dnevnoj analizi Institut za proučavanje rata (ISW), dodajući kako je upravo to i ranije prognozirao.

ISW napominje kako su financijski stručnjaci Reutersu da će se Kremlj suočiti s proračunskim deficitom koji će "isprazniti rezerve Moskve na najnižu razinu u niz godina" zbog predviđenog smanjenja prihoda od energije, kao i zbog sankcija te troškova ruske mobilizacije.

Jedan od finansijskih eksperata predvidio je da bi isplate mobiliziranim Rusima, uključujući socijalne beneficije, mogle koštati Kremlj između 900 milijardi rubalja i tri bilijuna rubalja (između 14,6 i 32,3 milijarde dolara) u sljedećih šest mjeseci.

Ta brojka ne uključuje isplate drugim vojnicima kao što su BARS (rezervisti), dragovoljačkim bojnama i dugoročnu obvezu isplata vojnicima na ugovoru, dragovoljcima i nevojnim stručnjacima koji su se preselili na okupirane teritorije, kao i plaćenicima koji ratuju za Rusiju.

ISW je prethodno procijenio da jedan dragovoljački bataljon od 400 vojnika košta Rusiju najmanje 1,2 miliona dolara mjesečno isključujući bonuse za novačenje i posebna plaćanja za vojna postignuća.

Kremlj se i dalje uvelike oslanja na finansijsko poticanje Rusa da se bore u Ukrajini, što će vjerojatno nastaviti opterećivati ​​rusku ekonomiju decenijama, piše Institut za proučavanje rata.

Ruski dužnosnici obećavali su plaće dobrovoljcima i mobiliziranim muškarcima koje su više nego dvostruko veće od prosječne ruske civilne plaće prije i tijekom ruske invazije na Ukrajini. Kremlj je pokušavao preusmjeriti dio troškova za vojsku na ruske federalne subjekte, ali vjerojatno će uskoro morati više posegnuti u federalni proračun.

Kremlj se, napominje ISW, već suočava s izazovima u isporuci obećane naknade te izazovima koji povećavaju socijalne napetosti unutar ruskog društva.

Putinovi pozivi na konkurentnu rusku vojnu industriju odvojeni su od stvarnosti ruskog opskrbnog lanca i pitanja obrambene industrijske baze, piše Institut za proučavanje rata. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.