FINIŠ KAMPANJE

Na pomolu izborna berba za republikance: Dr. Ozu smiješi se mjesto u Senatu, Tramp kreće u veliku ofanzivu

Izbori u utorak značajni su za Republikansku stranku, koja treba osvojiti samo pet mjesta kako bi ponovno preuzela Zastupnički dom

Mehmet Oz. AP

H. J. I.

3.11.2022

Od četvrtka navečer, Donald Tramp (Trump) sudjelovat će na četiri predizborna skupa u pet dana, uoči izbora za Kongres 8. novembra. Bivši američki predsjednik skupovima u Ajovi, Floridi, Pensilvaniji i Ohaju stavlja se na čelo borbe republikanaca za preuzimanje kontrole nad Kongresom, ali i učvršćuje temelj za sve vjerovatniji ulazak u predsjedničku kampanju 2024., javlja CNN.

Izbori u utorak značajni su za Republikansku stranku, koja treba osvojiti samo pet mjesta kako bi ponovno preuzela Zastupnički dom, a u ozbiljnoj je borbi za ravnomjerno podijeljen Senat, ali su bitni i za Trampa lično. U četvrtak će podržati senatora Čaka Greslija (Chuck Grassley) u Sajoks Sitiju u Ajovi, gdje je Tramp izgubio predsjedničke izbore 2016. Nije stvar o podršci Gresliju, nego o izborima 2024., kaže Sam Nunberg koji je prije radio za Trampovu kampanju. Tramp je iznenada, dva dana ranije, odlučio doći u Sajoks Siti. Jedan Trampov savjetnik rekao je da bivši predsjednik želi da njegovo pojavljivanje u Ajovi "bude demonstracija sile za 2024.". U nedjelju, dva dana prije izbora bit će u Majamiju. I taj skup treba promatrati na isti način, prenosi CNN. 


Tramp ne odustaje od političke karijere

Ove sedmice, Trampov glavni fond za prikupljanje sredstava MAGA Inc., potrošio je još 2,7 miliona dolara na oglašavanje u korist republikanaca u Pensilvaniji, Džordžiji i Arizoni. Ukupno je na ovu kampanju potrošio 15 miliona dolara, javlja CNN. AP pak prenosi da Trampov fond Save America tvrdi da je prikupio gotovo 350 miliona dolara za republikanske kandidate. Analitičari kažu da očekuje pobjedu republikanaca, što želi predstaviti kao vlastitu pobjedu i objaviti ulazak u predsjedničku utrku.

- U ovom trenutku cijela Republikanska stranka, od prikupljanja sredstava do glasanja, nalazi se na ramenima Donalda Trampa i zajedno će ostvariti golemu pobjedu 8. novembra - izjavio je Trampov glasnogovornik Tejlor Budovič (Taylor Budowich).

Saradnici bivšeg predsjednika tiho pripremaju njegov ulazak u predsjedničku kampanju 2024. koja bi mogla biti pokrenuta ubrzo nakon izbora za Kongres 8. novembra, prenosi Associated Press. Tramp će pokušati iskoristiti uspjehe republikanaca da postane glavni kandidat za republikansku nominaciju. Bivši Trampov šef kabineta Rajns Pribus (Reince Priebus) vjeruje 95 posto da će se kandidirati. Pravo je pitanje, kaže on za AP, hoće li se kandidirati drugi istaknuti republikanci.

U subotu će Tramp biti domaćin skupa u Pensilvaniji, gdje je republikanski kandidat za Senat Mehmet Oz u mrtvoj utrci protiv demokratskog viceguvernera Džona Fetermana (John Fetterman). Dan uoči izbora provest će u Dejtonu u Ohaju, radeći na povećanju izlaznosti pristaša kandidata za Senat J. D. Vancea, javlja CNN.

Iako posljednjih sedmica najviše ima posla po sudovima, Tramp ne odustaje od političke karijere. Kandidaturu je nagovijestio na skupu u Robstaunu u Teksasu, kad je govorio o svoje prve dvije predsjedničke utrke.

- Kako bismo ponovno učinili našu zemlju uspješnom, sigurnom i slavnom, vjerovatno ću to morati ponoviti - najavio je Tramp.

Još jedna kampanja za 76-godišnjeg Trampa bila bi velika stvar, s obzirom da je riječ o bivšem predsjedniku koji je upleten u niz kaznenih istraga. Tramp je prvi američki predsjednik kojeg je Kongres dvaput opozvao, među ostalim zbog poticanja pobune kad su njegovi pristaše nasilno upali u Kongres, što je ocijenjeno napadom na demokratiju. Kaznene istrage protiv njega se intenziviraju, među ostalim ona o zapljeni tajnih državnih dokumenata na Trampovom raskošnom imanju Mar-a-Lago, ili o pritiscima na izborne komisije i suce da ponište rezultate izbora 2020.


Duboko polarizirajuća figura

Tramp se, prema navodima njemu bliskih ljudi, jedva čeka vratiti u političku igru, piše AP. U posljednjim sedmicama pred američke parlamentarne izbore, Tramp je pojačao svoje napore da pomogne kandidatima republikanaca, nadajući se da će iskoristiti zamah očekivane pobjede za vlastitu kampanju. Kako bi podržao svoje kandidate, Tramp je održao dosad 30 skupova u 17 država, zajedno s desecima virtualnih skupova i više od 50 posebnih prigoda na kojima je prikupljan novac za kandidate.

Kampanja za predsjedničke izbore 2024. zapravo će započeti kada se birališta zatvore 8. novembra, navodi AP. I drugi se spremaju za to: među njima guverner Floride Ron deSantis, koji je sad u utrci za reizbor, a mnogi ga smatraju najozbiljnijim Trampovim protukandidatom.

Tramp ostaje duboko polarizirajuća figura. I dalje je iznimno popularan među republikancima, ali po anketama 43 ispitanika ne želi da se on opet kandidira. On je htio i ranije objaviti svoju predsjedničku kandidaturu, ali su ga savjetnici pozvali da to ne učini dok ne prođu izbori, kako bi izbjegao da se izbori na sredini predsjedničkog mandata pretvore u referendum o njemu.

Neki izvori bliski Trampu i dalje su skeptični oko toga hoće li se kandidirati, tvrdeći da njegov ego ne može podnijeti još jedan gubitak, u strahu od moguće optužnice. Drugi se pitaju hoće li se, ako i krene u kampanju, uspjeti izboriti za to da postane kandidat republikanaca. Mnogi bivši saradnici ne žele se izlagati novim potencijalnim istragama i novim troškovima za advokate.

Ministarstvo pravosuđa intenziviralo je istragu o tome kako su stotine dokumenata s oznakama tajnosti završile u njegovom klubu u Palm Biču na Floridi. Državni tužitelji u Džordžiji nastavljaju istraživati ​​njegove pokušaje da poništi rezultate izbora 2020., istražuje se njegova uloga u napadu na Kapitol 6. januara, dok ga je državna tužiteljica u Njujoru Letitia Džejms (James) optužila da je njegova kompanija godinama lažirala poslovne knjige kako bi izbjegao plaćanje poreza. Tramp je nedavno dao iskaz u procesu koji je pokrenula Džin Kerol (E. Jean Carroll), koja tvrdi da ju je Tramp silovao sredinom 1990-ih.

Republikanci diljem SAD podijeljeni su oko toga žele li da on uđe u još jednu predsjedničku utrku. Mislim da su mnogi republikanci jednostavno umorni od drame i borbi, ljudi govore ispod glasa kako bi bilo lijepo da nekoga podrži i povuče se, rekla je za AP republikanka iz Ajove Kerol Krejn (Carol Crain). Kako zaključuje CNN, mnogi republikanci žele novu krv, iscrpljeni Trampovim beskrajnim pravnim bitkama i medijskim spektaklom koji ga okružuje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.