DRAMA NA POLUOTOKU

Sjeverna Koreja tokom noći ispalila 80 projektila, u zraku 180 borbenih aviona

Južnokorejska vojska je ispaljivanje topničkih projektila okarakterisala kršenjem međukorejskog sporazuma potpisanog 2018. godine zbog čega je izdato upozorenje Sjevernoj Koreji

Sjevernokorejski borbeni avioni primijećeni sjeverno od vojne granice. AP

E. Ć.

4.11.2022

Sjeverna Koreja ispalila je oko 80 topničkih projektila na pomorsku graničnu zonu tokom noći, uključujući mogući neuspjeli interkontinentalni balistički projektil (ICBM), saopćila je vojska Južne Koreje. 

Sjedinjene i Američke Države i Južna Koreja odlućile su produžiti zračnu vježbe koje su razljutile Pjongjang. Južnokorejska vojska je ispaljivanje topničkih projektila okarakterisala kršenjem međukorejskog sporazuma potpisanog 2018. godine zbog čega je izdato upozorenje Sjevernoj Koreji.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin (Lyod Austin) i njegov južnokorejski kolega Li Jong-su (Lee) obećali su tražiti nove mjere za demonstraciju "odlučnosti i sposobnosti" saveza nakon novih sjevernokorejskih provokacija.

Inače, Pjongjang je izveo rekordan broj lansiranja projektila ove godine, uključujući najmanje 23 samo u srijedu i lansiranje interkontinentalnih balističkih projektila u četvrtak.

Vojska Južne Koreje saopćila je da je podigla u zrak borbene avione nakon što je otkrila oko 180 sjevernokorejskih ratnih aviona koji su letjeli sjeverno od vojne granice u petak više od četiri sata.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.