MAHALI ZASTAVAMA

Na misi koju je predvodio Papa Franjo bilo oko 30.000 vjernika

A mir se ne može obnoviti ako se na oštru riječ odgovori još oštrijom, rekao je Papa Franjo

Papa u Bahreinu danas. AP / Hussein Malla

A. O. / AP

5.11.2022

Hiljade kršćana iz cijelog Zaljeva u subotu je napunilo sportski stadion u Bahreinu za veliku misu Pape Franje, dok je on pažnju svoje četverodnevne posjete preusmjerio na služenje katoličkoj zajednici u pretežno muslimanskoj regiji.

Liturgija na engleskom jeziku bila je jasno usmjerena na radnike migrante iz Južne Azije koji čine većinu katolika u Zaljevu, s molitvama na malajskom, tagaloškom i tamilskom, a svećenik je nudio engleski prijevod papine propovijedi na španjolskom jeziku.

Hodočasnici koji su nosili identične bijele kape da ih zaklone od jutarnjeg sunca mahali su žuto-bijelim zastavama Svete Stolice dok je Franjo kružio oko Nacionalnog stadiona Bahreina u svom papamobilu prije mise. Veliko veselje izbilo je kada je poljubio mladu djevojku u balon-roze haljini koja je dovezena do vozila.

Prema Vatikanu, lokalni organizatori procjenjuju da je bogoslužju prisustvovalo oko 30.000 ljudi. Organizatori su rekli da su propusnice za događaj otkupljene u roku od dva dana nakon što su postale dostupne, a hodočasnici su dolazili iz Saudijske Arabije, Kuvajta i drugih zemalja Zaljeva.

- Ovo je zapravo velika čast - rekao je Bižoj Jozef (Bijoy Joseph), Indijac koji živi u Saudijskoj Arabiji koji je prisustvovao. 

Dodao je da je to kao blagoslov za njih da budu dio papske mise, kako kaže, njihovog Svetog oca u Bahreinu.

Franjo je u prvoj papinoj posjeti ostrvskom kraljevstvu veličine Njujorka (New Yorka) koje se nalazi uz obalu Saudijske Arabije. Primarni cilj bio je učešće na međuvjerskoj konferenciji koju sponzorira vlada za promoviranje katoličko-muslimanskog dijaloga. Ali posljednja dva dana promijenio je brzinu da se fokusira na služenje katoličkoj zajednici, manjini u zemlji od oko 1,5 miliona stanovnika.

Većina su radnici iz Indije, Pakistana, Filipina i drugih južnoazijskih zemalja, od kojih su mnogi ostavili svoje porodice da bi radili u građevinarstvu, vađenju nafte i uslužnim djelatnostima u Bahreinu.


Težnja ka miru

Franjo ih je u svojoj propovijedi pozvao da čine dobro i okreću drugi obraz, "čak i kada nam se čini zlo".

- Bit će slučajeva trvenja, trenutaka napetosti, sukoba i suprotstavljenih gledišta, ali oni koji slijede Princa mira moraju uvijek težiti miru. A mir se ne može obnoviti ako se na oštru riječ odgovori još oštrijom. Ne, moramo se "razoružati", razbiti lance zla, prekinuti spiralu nasilja i stati na kraj ogorčenosti, pritužbama i samosažaljenju - izjavio je. 


Sastao se s mladima

Sebastian Fernandez, Indijac koji živi u Bahreinu, rekao je da je blagoslovljen što je mogao prisustvovati. 

- Bit će to plodna misa i sretni smo što vidimo našeg papu - rekao je.

Nakon mise, Franjo se sastao s mladima u školi Sacred Heart, koja datira iz 1940-ih i koja je povezana s istoimenom crkvom koja je bila prva katolička crkva izgrađena u Zaljevu. Franjo završava svoju posjetu nedjeljnim susretom sa svećenicima i časnim sestrama u crkvi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.