ZATEGNUTI ODNOSI

Oko Tajvana uočena 63 kineska ratna aviona i četiri broda

Kineski avioni i plovila praćeni su elektronskim alatima za praćenje, patrolnim avionima, brodovima i kopnenim raketnim sistemima

Tajvan: 31 avion Narodne oslobodilačke armije prešao zamišljenu srednju liniju Tajvanskog moreuza. BBC

E. Ć. / Anadolija

7.11.2022

Tajvan je danas saopćio da su 63 kineska vojna aviona i četiri broda otkrivena oko otoka, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministarstvo odbrane ove ostrvske države saopćilo je da je 31 avion Narodne oslobodilačke armije prešao zamišljenu srednju liniju Tajvanskog moreuza i ušao u zonu za identifikaciju protivvazdušne odbrane. Kineski avioni i plovila praćeni su elektronskim alatima za praćenje, patrolnim avionima, brodovima i kopnenim raketnim sistemima, dodaje se na Twitteru.

Napetost između Pekinga i Vašingtona eskalirala je nakon što je Kina u augustu pokrenula vojne operacije bez presedana oko Tajvana kada je predsjedavajuća Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi (Nancy) nenajavljeno posjetila ovu samoupravnu ostrvsku državu.

Tajvan i Kina su se podijelili 1949. godine nakon što su komunisti pobijedili u građanskom ratu na kopnu. Obje strane kažu da su jedna država, ali se ne slažu oko toga koja vlada ima pravo na nacionalno vodstvo na Tajvanu. Peking i Taipei nemaju zvanične odnose, ali su povezani milijardama dolara trgovine i investicija.

Kina gleda na Tajvan kao na "otcijepljenu provinciju". Peking je obećao da će ponovo ujediniti ostrvo, uključujući i silu ako bude potrebno.

​​​​​Osim demonstracije vojne moći, Peking je smanjio vojni dijalog sa SAD-om i suspendovao saradnju po pitanjima klimatskih promjena, zajedno sa šest drugih protumjera.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.