NAKON OBJAVE SAD-A

Iz Sjeverne Koreje poručili: Ne šaljemo oružje Rusiji i ne planiramo to raditi

Bilo kakva pomoć u oružju bila bi daljnji znak produbljivanja veza između Moskve i Pjongjanga u trenutku narasle izolacije Rusije zbog njezina rata u Ukrajini

Kim Jong Un. TWITTER

A. O.

8.11.2022

Sjeverna Koreja jutros je saopćila da nikada nije ušla u poslove s oružjem i da to ne planira učiniti.

Tu informaciju izvijestili su njezini državni mediji, nakon što je SAD objavio da se čini da ta zemlja opskrbljuje Rusiju topničkim granatama za rat u Ukrajini.


Prikrivanje pošiljaka

Portparol Nacionalne sigurnosti Bijele kuće Džon Kirbi (John Kirby) prošle sedmice je kazao da SAD ima informacije koje pokazuju da Sjeverna Koreja potajno snabdijeva Rusiju "značajnim" brojem topničkih granata. 

Kirbi je rekao da Sjeverna Koreja pokušava prikriti pošiljke usmjeravajući ih kroz zemlje Bliskog istoka i sjeverne Afrike te da Washington prati jesu li pošiljke primljene.

Službenik sjevernokorejskog ministarstva odbrane nazvao je optužbe glasinom i rekao da Pjongjang "nikada nije imao poslove s oružjem s Rusijom" i "ne planira to učiniti u budućnosti".


Ukaljati imidž

- Smatramo takve poteze SAD-a dijelom njihovog neprijateljskog pokušaja da ukalja imidž DNRK-a na međunarodnoj sceni pozivajući se na nezakonitu 'rezoluciju o sankcijama' (Vijeća sigurnosti UN-a) protiv DNRK-a - rekao je službenik u saopćenju koje prenosi sjevernokorejska agencija KCNA, u kojem se Sjeverna Koreja naziva inicijalima njenog službenog naziva (Demokratska Narodna Republika Koreja).

Bilo kakva pomoć u oružju bila bi daljnji znak produbljivanja veza između Moskve i Pjongjanga u trenutku narasle izolacije Rusije zbog njezina rata u Ukrajini. 

Sjeverna Koreja je bila jedna od rijetkih zemalja koja je priznala neovisnost odcijepljenih ukrajinskih regija te je izrazila podršku ruskoj proglašenoj aneksiji dijelova Ukrajine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.