RAT U UKRAJINI

Ovo je najteži poraz Rusije: Povlače se iz Hersona

Životi i zdravlje naših vojnika uvijek su prioritet, rekao je Šojgu

Šojgu: Poraz Rusa. Twitter

E. Ć.

9.11.2022

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu naredio je svojim trupama da se povuku sa zapadne obale rijeke Dnjepar suočen s ukrajinskim napadima u blizini južnog grada Hersona, izvijestila je novinska agencija Reuters.

- Životi i zdravlje naših vojnika uvijek su prioritet. Uzmite u obzir prijetnju civilnom stanovništvu i poštujte želje onih koji žele otići. I osigurajte prijenos vojne opreme preko Dnjepra - rekao je Šojgu.

Glavni most na cesti koja vodi iz grada Hersona je dignut u zrak, javlja Guardian. Slike na internetu pokazuju da se raspon mosta Darivka na glavnoj autocesti istočno od grada Hersona u južnoj Ukrajini potpuno urušio u vodu rijeke Inhulets, pritoke rijeke Dnjepar koja presijeca zemlju.

Ukrajinci koji su objavili fotografije nagađali su da su ga ruske trupe digle u zrak pripremajući se za povlačenje, ali Oleh Zhdanov, ukrajinski vojni analitičar, rekao je Reutersu da su je mogli uništiti ukrajinski saboteri kako bi izolirali ruske snage s obje strane i "presjekli borbene jedinice na pola”.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.