SASTAT ĆE SE S MILANOVIĆEM

U Hrvatsku stižu španski kralj i kraljica

lip VI. Borbon, na prijestolju od 2014. godine, dosad jedino nije posjetio Hrvatsku i Kipar među 27 zemalja Evropske unije

Kralj FIlip i Leticija. EPA

D. H.

12.11.2022

Španski kralj Filip VI. (54) i kraljica Letizia (50) sljedeć sedmice dolaze u službeni posjet Hrvatskoj, "koji je već dugo u planu, a kojim žele ojačati odlične odnose dviju zemalja", rekla je Hini visokopozicionirana osoba iz španskog ministarstva vanjskih poslova.

Filip VI. Borbon, na prijestolju od 2014. godine, dosad jedino nije posjetio Hrvatsku i Kipar među 27 zemalja Evropske unije.

On i kraljica Letizia boravili su, međutim, privatno u Hrvatskoj godine 2016. Tada su u avgustu proveli sedam dana sa svojim kćerkama Leonor (17) i Sofijom (15) na jedrilici ploveći uz obalu Dalmacije, izvijestili su španski mediji.

U kraljevskoj kući u palači Zarzuela, pored Madrida, nisu htjeli potvrditi ni demantirati tu informaciju napomenuvši da ne izvještavaju o privatnim posjetama kralja i kraljice. Filip VI. i Letizia sukladno zakonu u Španiji ne daju intervjue i izjave novinarima niti učestvuju na konferencijama za medije. Tokom posjeta Hrvatskoj održat će govor.


Posjeta će trajati 24 sata

U srijedu 16. novembra sletjet će u Zagreb u popodnevnim satima, a u Madrid će se vratiti u četvrtak 17. novembra popodne. Njihova posjeta Hrvatskoj, u trajanju od 24 sata, bit će kraći u odnosu na posjet Njemačkoj, gdje su boravili prošli mjesec.

Posjet Zagrebu dogovoren je nakon međusobne posjete premijera dviju mediteranskih zemalja. Socijalist Pedro Sančez (Pedro Sanchez) bio je u Zagrebu u aprilu 2021., što je bio prvi posjet nekog španjolskog premijera Hrvatskoj, a konzervativac Andrej Plenković gostovao je u Madridu u ožujku.

- Ovi posjete odvijaju se u sklopu 30. godišnjice uspostave diplomatskih odnosa dviju zemalja - rekao je izvor iz španske diplomatije.

Kraljevskom paru će po dolasku biti priređen ceremonijalni doček, a zatim će se Filip VI. susresti s predsjednikom Zoranom Milanovićem dok će kraljica Letizia biti s predsjednikovom suprugom Sanjom Musić.

Kralj i kraljica će zatim odnijeti cvijeće na Spomenik domovini, mjesto hrvatskog identiteta i odavanja počasti Hrvatskoj, a dan će završiti večerom s Milanovićem i suprugom. Sljedeći dan počet će kraljevim otvaranjem znanstvenog kongresa gdje će biti potpisan "memorandum o razumijevanju" vezan za projekt na kojem će raditi fizičari dviju zemalja.


Prva demonstracijska elektrana u EU

Hrvatski fizičari s Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu zajedno će sa španskim kolegama ispitivati materijale potrebne za gradnju prve demonstracijske elektrane u EU u kojoj bi se struja proizvodila pomoću nuklearne fuzije, spajanja dva lakša atoma vodika u jedan teži, pri čemu se oslobađa ogromna energija.

Postrojenje za ispitivanje se gradi u južnom španjolskom gradu Granadi.

U memorandumu bi trebalo biti navedeno da će Hrvatska uložiti više od 600 miliona eura u izgradnju tog postrojenja, što je 5 posto proračuna tog projekta, naveo je izvor iz španjolske diplomacije. Hrvatska se na tu investiciju obvezala u ožujku, a u četvrtak će biti konkretizirani uvjeti i detalji. Zbog toga u Zagreb dolazi i španjolska ministrica znanosti Diana Morant, koja će potpisati memorandum.

Filip VI. i Letizia se zatim namjeravaju susresti i s predstavnicima španjolske zajednice u Hrvatskoj. Filip VI. će nakon toga održati sastanak s Gordanom Jandrokovićem, predsjednikom sabora, a potom ručati s Plenkovićem. Letizia će istovremeno posjetiti jedan rehabilitacijski centar te ručati s prvom damom Hrvatske prije povratka u Španijuu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.