GUVERNER FLORIDE

Da li je Ron DeSantis novi Tramp?

Američki mediji javljaju da je prije izbora u utorak DeSantis nagovijestio donatorima da bi mogao da pokuša da izbjegne suočavanje sa Trampom, te da sačeka sljedeću utrku 2028.

Ron DeSantis. AP

H. J. I.

12.11.2022

Za razliku od većine utrka na izborima na sredini mandata u SAD koje su bile neizvjesne, guverner Floride Ron DeSantis (44) ostvario je najubjedljiviju pobjedu sa 19 posto glasova razlike.

Dok se iščekuje ko će kontrolisati oba doma Kongresa, jer još nisu prebrojani svi glasovi, očito je da je DeSantis ne samo najveća zvijezda ovih izbora, već da bi mogao da bude jedan od ključnih igrača predsjedničke utrke 2024.

Tim prije što je do skora najveći favorit za republikansku nominaciju, bivši predsjednik Donald Tramp (Trump), doživio fijasko na ovim izborima.

Doduše, njegovo ime nije bilo na glasačkom listiću, ali je od preko 300 kandidata koje je podržao, do sada izabrano 124, prenosi BBC. Istovremeno, on tvrdi da je ostvaren veliki uspjeh "sa 219 pobjeda i 16 poraza".

- Iako su izbori na određene načine bili razočaravajući, iz moje lične perspektive bili su veliki trijumf. Ko je ikada ostvario bolji rezultat? - naveo je u srijedu (9. novembra) Tramp na društvenoj mreži Truth Social.

Brod koji tone

Ipak, kako prenosi The Guardian, republikanci optužuju Trampa za izostanak "crvenog talasa" koji bi im omogućio komotnu većinu u Predstavničkom domu i kontrolu nad Senatom.

Umjesto toga, mogu se nadati tijesnoj većini u donjem Domu Kongresa, dok je rezultat krajnje neizvjestan u gornjem.

Dok je na pobjedničkom mitingu DeSantisa, uz učešće nekoliko hiljada njegovih pristalica, bila euforična atmosfera, na Trampovom imanju Mar-a-Lag okupilo se 100 njegovih prijatelja i političkih konsultanata, koji su bili sumorno raspoloženi kada su uvidjeli da neće biti "crvenog talasa", navode izvori iz Republikanske partije na koji se poziva CBS News.

Oni ističu da je jasno koga birači žele.

- Ovo je brod koji tone - rekao je jedan izvor o nedostatku entuzijazma za Trampovu kampanju 2024.

CBS News je također razgovarao sa zvaničnicima Republikanske partije koji su direktno okrivili "kvalitet kandidata" – ili Trampa – za izostanak uvjerljive pobjede u utorak.

Kao pokazatelj promjene plime, New York Post, tradicionalno naklonjeni list Trampu, proglasio je guvernera Floride "DeFUTURE" (budućnost) na svojoj naslovnoj strani.

Fox News, još jedan medij blizak Trampu, naveo je da je on "najveći gubitnik" ovih izbora.

Tramp da sačeka sa odlukom o kandidaturi

U međuvremenu, bivši pomoćnik u Trampovom timu dok je bio u Bijeloj kući, rekao je za ovu američku televiziju da bi "trebalo da sačeka sa odlukom dok se ne završe ovi izbori, što neće biti prije drugog kruga u Džordžiji".

S obzirom da do sada nijedan kandidat u ovoj saveznoj državi u nadmetanju za Senat nije osvojio 50 posto glasova, očekuje se drugi izborni krug 6. decembra. Od ishoda te utrke zavisit će ko će kontrolisati gornji dom Kongresa.

U slučaju da se Tramp izjasni 15. novembra, kao što je najavio, to bi se po ocjeni ovog izvora loše odrazilo na izborne šanse republikanaca.

- Ako Tramp objavi odluku prije drugog kruga izbora u Džordžiji, ti izbori bi mogli da postanu referendum o Trampu, slično kao u drugom krugu u ovoj državi 2020, kada su republikanci izgubili oba mjesta - navodi ovaj izvor za CBS News.

Do izbora u utorak, Tramp je slovio kao neupitni predsjednički kandidat republikanaca, kome se skoro niko iz ove stranke neće ni usuditi da "izađe na crtu".

Naime, Tramp je i nakon poraza na predsjedničkim izborima 2020. zadržao veliki uticaj u stranci jer oko dvije trećine njenih članova i simpatizera smatraju da je pokraden, pokazuju rezultati istraživanja AP iz jula 2021.

On je ponedjeljak nagovijestio "veliku objavu" 15. novembra, što je protumačeno da bi tada i zvanično mogao da objelodani svoju kandidaturu. Međutim, nagli uspon DeSantisa može da mu poremeti planove.

Tramp upozorava DeSantisa da se ne kandiduje

Popularnost DeSantisa neprestano raste, naročito od izbijanja pandemije koronavirusa, pa je Tramp osjetio prije njegovog trijumfa u utorak da bi mogao da ga ugrozi.

- Mislim da bi moglo prilično da mu šteti ako bude učestvovao (na predsjedničkim izborima). To se bazi ne bi dopalo i ne bi bilo dobro za stranku - rekao je Tramp u ponedjeljak za Fox News.

U protivnom, on je zaprijetio da će objaviti o DeSantisu "ne baš pohvalne stvari".

- Rekao bih vam stvari o njemu koje neće biti baš laskave, znam više o njemu od bilo koga, osim, možda, njegove žene - dodao je bivši američki predsjednik.

I Trampova pravna savjetnica Alina Haba (Habba) je poručila DeSantisu "da ostane na Floridi".

- Sviđa mi se ono što DeSantis radi na Floridi. Ali, on mora da ostane na Floridi. DeSantis je DeSantis zbog Trampa - rekla je Haba.

Tramp je izjavio u utorak da je glasao za DeSantisa, a podržao ga je i prilikom prvog izbora za guvernera 2018. On je negirao da je u svađi sa njim, a na nedavnom skupu u Pensilvaniji dao mu je dvosmisleni nadimak "DeSanctimonious" (veći svetac od sveca, odnosno samopravedni, moralno superiorniji od drugih).

U pobjedničkom govoru u utorak, DeSantis se nije izjasnio o svojim političkim planovima i nije pomenuo Trampa.


Porijeklo iz radničke porodice

DeSantis sebe opisuje kao "rođenog Floriđanina iz radničke porodice". Majka je radila kao medicinska sestra, a otac instalirao televizijske boksove Nielsen.

Diplomirao je historiju na Univerzitetu Jejl, zatim je studirao pravo na Harvardu.

Tokom studija na Harvardu, postao je oficir u američkoj mornarici i dodijeljen je njenom pravnom odjeljenju. Njegova služba kao oficira uključivala je rad sa zatvorenicima u zalivu Gvantanamo, te rad kao pravnog savjetnika za elitne američke mornaričke foke raspoređene u Iraku, prenosi BBC.

On je časno otpušten iz službe 2010. godine. Postao je savezni tužilac, prije nego što je 2012. izabran u Predstavnički dom. DeSantisova kampanja je uglavnom bila usredsrijeđena na pitanja poput "male vlade" i smanjenih poreza. Također je bio glasni protivnik politike bivšeg predsjednika Baraka (Barack) Obame.

Njegovu kandidaturu za guvernera 2018. podržalo je nekoliko istaknutih republikanskih lidera, uključujući tadašnjeg predsjednika Donalda Trampa, čiji je uticaj bio očigledan.

U jednoj od svojih reklama za kampanju, DeSantis govori svojoj djeci da "izgrade zid" (na granici prema Meksiku) dok se igraju kockama i pokazuje im kako da čitaju znak "Učinimo Ameriku velikom", prenosi Fox News.

Kritika Bajdenove "biomedicinske bezbjednosne države"

Prije četiri godine DeSantis je izabran sa samo pola posto prednosti u odnosu na demokratskog konkurenta. Od tada je njegova popularnost samo rasla, jer je vodio politiku koja ga je učinila omiljenim među tvrdom republikanskom desnicom.

Na početku pandemije COVID-19 naložio je potpuno zatvaranje (lockdown), postavio nekoliko stotina centara za testiranje i pozvao na nošenje maski za lice u javnosti. Ali počeo je ubrzo da ukida ograničenja i otvara škole, uprkos rastu broja zaraženih i smrtnih slučajeva.

Također se protivio obaveznom nošenju maski i vakcinaciji. Optužio je predsjednika SAD Džoa Bajdena (Joe Biden) za uspostavljanje "biomedicinske bezbjednosne države," prenosi Politico.

- Izabrali smo činjenice umjesto straha, obrazovanje umjesto indoktrinacije, zakon umjesto nereda - kazao je DeSantis i dodao:

- Florida je bila utočište razuma kada je svijet poludio. Stajali smo kao citadela slobode za ljude širom ove zemlje i svijeta. Suočili smo se sa napadima, primali udarce, izdržali smo oluje, ali smo stajali na svom mjestu.

Na Floridi je do sada umrlo oko 82 hiljade građana od COVID-19, čime je po broju preminulih treća savezna država u SAD. Zbog toga su ga prozvali "DeathSantis" (smrtonosni), navodi The New Yorker.

"Woke kultura će umrijeti na Floridi"

U posljednje dvije godine, DeSantis je pretvorio Floridu u središte kulturnih ratova. Potpisao je kontroverzni zakon "Ne govori gej" (Don’t Say Gay) kojim je zabranjeno nastavnicima da pominju seksualnu orijentaciju u osnovnim školama.

Potpisao je zakon kojim se zabranjuje abortus poslije 15 sedmica i protivi se hirurškim zahvatima za promjenu pola transrodne djece.

Kada je Disney, pod pritiskom svojih LGBT+ zaposlenih, lobirao protiv ovih zakona, DeSantis mu je ukinuo dugotrajne poreske olakšice. Inače, DeSantis se vjenčao na Disneyevom posjedu. Nedavno je suspendovao izabranog državnog tužioca koji je rekao da neće inkriminisati abortus, prenosi Vanity Fair.

S obzirom na veliko poštovanje konzervativnih Amerikanaca prema Vinstonu Čerčilu (Winston Churchill), možda nije bilo iznenađujuće da je njegov nastup u utorak, sa značajnim samopouzdanjem, bio na tragu čuvenog govora britanskog ratnog premijera.

- Borit ćemo se na plažama, borit ćemo se na poljima i na ulicama, borit ćemo se u brdima, nikada se nećemo predati - poručio je Čerčil 1940. godine.

U slučnom tonu, DeSantis je najavio borbu protiv "woke kulture" (osjetljivost na pitanja rasne, socijalne i rodne, kao i ravnopravnost različitih vrsta manjina).

- Borimo se protiv "woke" u zakonodavnom tijelu, u školama, u korporacijama. Nikada se nećemo predati "woke" rulji. Florida je mjesto gdje će "woke" umrijeti - poručio je guverner Floride pred masom koja je klicala, prenosi Guardian.

Ljevičarska prijetnja Americi

DeSantis ima nepokolebljiv stav prema demokratama.

- (Demokrate) nas smatraju podanicima kojima treba vladati. Ne smatraju nas građanima ravnopravnim sa njima. Oni misle da treba da se povinujemo njihovoj ideologiji - rekao je on u Pitsburgu.

U februaru ove godine, DeSantis se pojavio na Konferenciji konzervativne političke akcije u hotelu Rosen Shingle Creek, u blizini Orlanda.

U dvadesetominutnom govoru, naveo je da je Amerika na udaru ljevičarskih elita, koje "žele da delegitimišu naše osnivačke institucije".

Njegov posao kao guvernera, kako je rekao, bio je da se bori protiv stegonoša ljevice: kritičke teorije rase, "Faučijeve distopije", nekontrolisane imigracije, Big Tech-a, "ljevičarskih oligarha", "tužilaca koje finansira Soros", transrodnih sportista i "korporativnih medija", prenosi The New Yorker.

DeSantis dijeli Trampovu agendu

DeSantis dijeli Trampovu agendu. Kada je riječ o migracijama on želi da ogradi južnu granicu i deportuje imigrante bez dokumenata. Optužuje Bajdenovu administraciju da ne čini dovoljno da zaustavi protok migranata.

U septembru je organizovao let kojim je prebačeno 50 migranata iz Teksasa u Masačusets. Demokrate i grupe za prava imigranata osudile su taj potez kao politički trik u kome se ljudi koriste kao pijune.

Uprkos ovom slučaju, DeSantis je uspio da pridobije 60 posto latinoameričkih birača na Floridi, koji se posljednjih godina sve više okreću republikancima, navodi CBS.

U svakom slučaju, ovakvim potezima, dobija priznanje među konzervativnim republikancima, zbog čega je čest gost na Fox televiziji.

Govorio je o uvođenju strogih zakona o ličnim kartama koji bi uskratili pravo glasanja nedovoljno zastupljenim grupama. Kada je riječ o vanjskoj politici, zalaže se za čvrsti pristup prema Kini i Iranu, dok ima mekši stav prema ruskoj invaziji na Ukrajinu, navodi Vanity fair.

Nekoliko sedmica uoči izbora, DeSantis je odustao od političkih napada pošto je uragan Ian razorio jugozapadnu Floridu. Opet je bio u udarnim vijestima zbog mjera koje su sprovodili državni organi i pomoći ugroženima.

DeSantisova pobjeda je još jedan znak da je Florida, koja se dugo smatrala politički neopredijeljenom državom (swing state), sada čvrsto pod kontrolom republikanaca, jer je prošlo 28 godina otkako je demokrata izabran za guvernera ove države.

Popularan u bazi i među donatorima

DeSantisova politička moć proizilazi iz činjenice da je podjednako popularan među donatorima i republikanskim biračima, koji inače pokazuju najveću odanost Trampu.

On je Tramp "bez ludila i tvitova u tri ujutru", rekao je za Vanity Fair jedan od glavnih republikanskih donatora.

Temperament kao prepreka

Bivši zaposleni u DeSantisovom timu smatraju da njegov pretjerano borbeni temperament predstavlja ozbiljnu opasnost ako se nađe u žaru predsedničke kampanje.

Oni opisuju njegovu ličnost kao mješavinu ekstremne arogancije i nespretnosti, navodi Vanity Fair dodajući da jedino njegova supruga Kejsi, bivša novinarka, može da utiče na promjenu njegovog imidža, slično Nensi Regan.

- Ali, niko ne bi zamijenio Rona DeSantisa sa Ronaldom Reganom, bivšeg glumca sa urođenim osjećajem za odnose sa publikom. To znači da DeSantisova politička budućnost zavisi od sljedećeg pitanja: Može li on da slijedi Trampov kult ličnosti bez personaliteta - piše Vanity Fair.

Nedostatak harizme

DeSantis nije harizmatičan govornik, ali je uporan i precizan, što privlači publiku.

On je samom sebi vjerovatno najveća prepreka. Teško je zamisliti kako bi se ponašao u državama u ranoj primarnoj sezoni poput Ajove i Nju Hempšira, gdje se veoma cijeni neposredna interakcija sa biračima.

- Može li momak koji nema vremena za rituale, tapšanje po ramenu, rukovanje, pitanja kako su djeca – uspjeti? - pita se dugogodišnji Trampov savjetnik, prenosi The New Yorker.

Hoće li se DeSantis kandidovati?

DeSantisova slava bi mogla da izblijedi. Rizici su značajni. Prema jednom izvoru, DeSantis je rekao saradnicima da je zabrinut da će "prerano dostići vrhunac".

Nedavni predsjednički ciklusi puni su primjera guvernera koji su stupili na nacionalnu scenu i prikupili milione dolara – Skot Voker iz Viskonsina, Majk Hakabi iz Arkanzasa, Džon Kejsik iz Ohaja – da bi ubrzo uvidjeli kako njihove zvijezde nestaju prije ili tokom predizbora.

- Nisam sigurna da li je DeSantis sposoban da se suoči sa Trampom jedan na jedan - rekla je za BBC Sara Longvel (Sarah Longwell), republikanski strateg i osnivač grupe Republikanski glasači protiv Trampa.

- Mnogo ljudi govori o njemu kao o budućnosti Republikanske partije. Ali prerano je to predviđati, nikada nismo vidjeli ovog momka da djeluje na nacionalnoj sceni - dodala je Longvel.

The Atlantic pak ističe da je sljedeće veliko pitanje u američkoj politici: "da li je ponovo izabrani guverner Floride, Ron DeSantis, vođa ili sljedbenik?"

Američki mediji javljaju da je prije izbora u utorak DeSantis nagovijestio donatorima da bi mogao da pokuša da izbjegne suočavanje sa Trampom, te da sačeka sljedeću utrku 2028.

Ali, njegov uspjeh u utorak možda je promijenio tu jednačinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.