NEZAVISNA KANDIDATKINJA

Preliminarni rezultati: Pirc Musar vodi nakon drugog kruga predsjedničkih izbora u Sloveniji

Nakon prebrojanih 55,52 posto listića u vodstvu je Pirc Musar sa osvojenih 54,18 posto glasova, dok Logar ima 45,82 posto

Nataša Pirc Musar. AP

H. J. I.

13.11.2022

Nezavisna kandidatkinja Nataša Pirc Musar na putu je da postane prva predsjednica Slovenije s obzirom da vodi nakon drugog kruga predsjedničkih izbora ispred protukandidata Anžea Logara.

Danas je u Sloveniji održan drugi krug predsjedničkih izbora na kojim su Slovenci birali petog šefa države koji će 23. decembra zamijeniti aktuelnog predsjednika Boruta Pahora.


Petomjesečna kampanja

Kandidati u drugom krugu bili su Pirc Musar koja dolazi iz liberalnog i socijaldemokratskog tabora i Logar koji predstavlja politiku desnog centra.

Prema preliminarnim rezultatima nakon prebrojanih 55,52 posto listića u vodstvu je Pirc Musar sa osvojenih 54,18 posto glasova, dok Logar ima 45,82 posto.

Pirc Musar je po dolasku u svoj izborni štab večeras zahvalila svima koji su je podržavali u teškoj petomjesečnoj kampanji kao i svim biračima koji su glasali za nju.

Naglasila je da je kandidatura za predsjednicu Slovenije bila najveći projekt u njenom životu.


"Čelična Lejdi"

- Slovenija zaslužuje odlučnog, poštenog i srdačnog predsjednika. Predsjednik državničkog stava koji će uvijek zagovarati tolerantan i uvažavajući dijalog. Čula sam to od građana tokom mog putovanja našom lijepom Slovenijom u zadnjih pet mjeseci da žele neovisnu i politički neopterećenu predsjednicu. Računam na to da su tu volju iskazali i danas na biračkim mjestima - poručila je Pirc Musar.

Pirc Musar je bivša novinarka, doktorica pravnih nauka i ugledna advokatica koju nerijetko oslovljavaju s nadimkom "Čelična Lejdi".

Kao nezavisnu kandidatkinju na ovim izborima ovu 54-godišnju Ljubljančanku podržavaju bivši slovenski predsjednici Milan Kučan i Danilo Turk, a ponajviše suprug Aleš Musar, jedan od najbogatijih Slovenaca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.