BOGATO ISKUSTVO

Ko je Nataša Pirc Musar, prva predsjednica Slovenije: Branila Melaniju Tramp, predsjednica JSB Europola

Tokom studija obavljala je stručnu praksu na BBC-u, Granada TV, Sky News-u, Reuters TV-u i Border TV-u

Nataša Pirc Musar. AP

H. J. I.

13.11.2022

Nataša Pirc Musar postala je prva predsjednica Slovenije u historiji te države. Nakon zatvaranja birališta prebrojano je više od 90 posto glasova, a Pirc Musar dobila je 53.91 posto glasova. Njen protukandidat Anže Logar, koji je dobio 46.09 posto glasova, priznao je poraz.


Radila za BBC, Reuters, Sky News...

Nataša Pirc Musar rođena je 1968. godine u Ljubljani. Nakon što je 1992. diplomirala na Pravnom fakultetu Univerziteta u Ljubljani, položila je državni pravosudni ispit 1997. Po završetku studija šest godina je bila zaposlena na slovenačkoj nacionalnoj televiziji kao novinarka i voditeljica informativnog programa TV Dnevnik. Nakon toga je pet godina radila kao voditeljica vijesti na "24 ur", primarnom informativnom programu najveće komercijalne televizije u Sloveniji, POP TV.

Dodatno iskustvo u novinarstvu stekla je na CNN-u te je studirala dva semestra na Odsjeku za medije Univerziteta Salford u Mančesteru u Velikoj Britaniji. Tokom studija obavljala je stručnu praksu na BBC-u, Granada TV, Sky News-u, Reuters TV-u i Border TV-u. Pisala je i novinske članke i radila na radiju.

U težnji za sticanjem novih znanja, 2001. godine prelazi u finansijski sektor, gdje se kao voditeljica korporativnih komunikacija pridružila najvećoj slovenskoj privatnoj finansijskoj korporaciji Aktiva Group. U aprilu 2003. godine postala je direktorica Centra za obuku i komunikacije Vrhovnog suda Republike Slovenije. Narodna skupština ju je 15. jula 2004. izabrala za drugog slovenačkog povjerenika za pristup informacijama od javnog značaja. Nju je za ovu funkciju predložio predsjednik Republike Slovenije. Od 31. decembra 2005. godine, kada se Kancelarija Povjerenika za pristup informacijama od javnog značaja spojila sa Inspektoratom za zaštitu ličnih podataka, Nataša Pirc Musar obavlja funkciju povjerenika za informacije.


Potpredsjednica Zajedničkog nadzornog tijela Europola

Na prijedlog predsjednika Republike dr. Danila Turka, Narodna skupština je 21. maja 2009. godine izabrala gospođu Pirc Musar na dodatni petogodišnji mandat za povjerenika za informacije. Svoj novi mandat započela je 16. jula 2009. godine, a završila ga je u julu 2014. godine.

U oktobru 2009. godine Nataša Pirc Musar je izabrana za potpredsjednicu Zajedničkog nadzornog tijela Europola, a u martu 2013. godine za predsjednicu JSB Europola. Članovi ovog nadzornog tijela su predstavnici nacionalnih nadzornih tijela za zaštitu ličnih podataka iz svih država članica Europola; odnosno državama članicama EU. U skladu sa Konvencijom o Europolu, misija zajedničkog nadzornog tijela je da vrši nezavisnu reviziju aktivnosti Europola kako bi se osiguralo da se pohranjivanjem, obradom i korištenjem podataka koje posjeduje Europol ne krše prava pojedinaca. Zajednički nadzorni organ prati dozvoljenost daljeg prenosa podataka koji potiču iz Europola.

9. decembra 2014. godine položila je zakletvu kao advokat u Advokatskoj komori Slovenije. Od 1. januara 2015. godine Nataša Pirc Musar je direktorica i vlasnica Advokatske kuće Pirc Musar.


Branila Melaniju Tramp

U novembru 2015. godine uspješno je odbranila doktoratsku tezu na Pravnom fakultetu u Beču, Austrija na temu "Kako uspostaviti pravi balans između pristupa javnim informacijama i zaštite ličnih podataka – korištenjem testa javnog interesa".

Od 2015. do 2019. godine bila je član žirija u Fondu za novinarstvo u Briselu koji je ocjenjivao prijedloge grantova za novinarske istraživačke priče.

Od 2021. godine Nataša je članica Izvršnog odbora Advokatske komore Slovenije. 

U toku dugogodišnje karijere, Pirc Musar je čak branila i bivšu prvu damu SAD Melaniju Tramp (Trump). 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.