PREKINUO ŠUTNJU

Pens: Trampove riječi prije napada na Kapitol "ugrozile" Amerikance

Bilo je jasno da je odlučio biti dio problema, rekao je bivši potpredsjednik SAD

Majk Pens. AP

H. J. I.

14.11.2022

Riječi bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) prije i tokom prošlogodišnje pobune na američkom Kapitolu ugrozile su Amerikance pa i njegovog zamjenika Majka Pensa (Mike Pence), rekao je sam bivši potpredsjednik u televizijskom intervjuu koji će se danas emitirati.  

- Predsjednikove riječi tog dana na skupu (prije nereda) ugrozile su mene, moju porodicu i sve na Kapitolu - rekao je Pens za ABC News.


"Odlučio biti dio problema"

Pens navodno postavlja temelje za predsjedničku utrku 2024. godine u kojoj bi se mogao suočiti sa svojim bivšim šefom.

Naime, Tramp je pozvao medije da dođu u njegov raskošni dom na Floridi sutra navečer kako bi navodno najavio kandidaturu za Bijelu kuću.

Pensov intervju koji će se emitirati u ABC-jevoj emisiji "World News Tonight" poklapa se s objavljivanjem njegovih memoara "So Help Me God".

Republikanac je rekao ABC-ju da je Tramp, u obraćanju 6. januara 2021. u parku blizu Bijele kuće, nahuškao gomilu prije nego što je ista krenula marširati prema Kapitolu.

- Predsjednikove riječi bile su nepromišljene. Bilo je jasno da je odlučio biti dio problema - rekao je Pens.

Pens je rekao da je ga je "razbjesnio" Trampov tvit da potpredsjednik "nije imao hrabrosti učiniti ono što je trebalo učiniti", kojim se aludiralo da Pens nije blokirao Kongres da potvrdi pobjedu Džoa Bajdena (Joe Biden) na izborima 2020. kako bi zadržao Trampa na dužnosti.


Objavljen dio iz memoara

- Okrenuo sam se prema svojoj kćeri, koja je stajala u blizini, i rekao: "Nije potrebna hrabrost za kršenje zakona. Potrebna je hrabrost za poštivanje zakona" - rekao je Pens televizijskoj mreži.

Potpredsjednik je u vrijeme nereda bio na Kapitol Hilu, a službenici američke tajne službe evakuirali su ga iz dvorane američkog Senata gdje je za dlaku izbjegao susret s izgrednicima koji su upali u kompleks.

Pens je uglavnom šutio o komunikaciji s Trampom uoči napada 6. januara, sve do ovog mjeseca.

U dijelu iz memoara, koji je prošle sedmice objavio Wall Street Journal, Pens je rekao da je telefonski razgovarao s Trampom na Novu godinu 2021. i obavijestio ga da neće sudjelovati u planu da Tramp ostane na vlasti.

- Previše ste časni - rekao je Tramp Pensu, tvrdi bivši američki potpredsjednik.

- Mrzit će vas stotine hiljada...Ljudi će misliti da ste glupi - dodao je. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.