NA BALIJU

Samit G20: Svjetski lideri o oporavci privrede poslije koronavirusa

Pitanja o kojima diskutuju lideri G20 proširila su se sa ekonomije na klimatske promjene, održivu energiju, otpisivanje međunarodnih dugova i oporezivanje multinacionalnih korporacija

Samit G20 ove godine u Indoneziji. AP

E. Ć.

15.11.2022

Godišnji samit G20 održava se danas i sutra na Baliju u Indoneziji, koja je predsjedavajuća ove godine. Svjetski lideri će na Baliju razgovarati o oporavku privrede poslije koronavirusa, kao i o napetosti koje je izazvao rat u Ukrajini.

Podsjetimo, G20 je klub zemalja koji se sastaje da razgovara o planovima za globalnu ekonomiju, a grupu čini 85 posto svjetske ekonomske proizvodnje i 75 posto svjetske trgovine. 

U zemljama koje su dio G20 živi dvije trećine svjetskog stanovništva. Članice G20 su Argentina, Australija, Brazil, Kanada, Kina, Francuska, Njemačka, Indija, Indonezija, Italija, Japan, Meksiko, Rusija, Saudijska Arabija, Južna Afrika, Južna Koreja, Turska, Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države i predstavnici Evropske unije, odnosno briselske administracije, dok je Španija pozvana kao gost.

Pitanja o kojima diskutuju lideri G20 proširila su se sa ekonomije na klimatske promjene, održivu energiju, otpisivanje međunarodnih dugova i oporezivanje multinacionalnih korporacija, piše BBC.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.