INDONEZIJA

Erdoan: Trebamo stabilizovati svjetsko tržište gnojiva, inače ćemo imati krizu s hranom

Naravno, da bi mehanizam nastavio da funkcioniše, potrebno je poduzeti korake da se uz vašu podršku otklone prepreke koje stvaraju nevolje, poručio je Erdoan

Erodan na samitu. Bay Ismoyo/Pool Photo via AP

A. O.

15.11.2022

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) danas je pozvao lidere Grupe 20 da poduzmu mjere za stabilizaciju svjetskog tržišta gnojiva kako se ne bi suočili s većom krizom hrane 2023. godine.

- Svijet se trenutno suočava i s mogućnošću nastanka krize u vezi s nedostatkom riže, poput one s pšenicom, suncokretovim uljem i kukuruzom. Isto tako, trebalo bi brzo stabilizovati svjetsko tržište gnojiva. U suprotnom, iduće godine ćemo imati veću krizu hrane - rekao je Erdoan na samitu G20 na Baliju u Indoneziji.


Veliki napori

On je izjavio da je Turska uložila velike napore da osigura globalnu prehrambenu sigurnost.

Više od 10 miliona tona žitarica je izvezeno na svjetska tržišta zahvaljujući dogovoru o izvozu žitarica i drugih poljoprivrednih proizvoda iz ukrajinskih crnomorskih luka, dodao je.


Poduzimanje mjera

- Naravno, da bi mehanizam nastavio da funkcioniše, potrebno je poduzeti korake da se uz vašu podršku otklone prepreke koje stvaraju nevolje. Osim toga, moramo poduzeti mjere da se izvezeno žito transportuje u nerazvijene regione kojima je hitno potrebno, posebno u Africi - poručio je Erdoan.

Između ostalog, naglasio je da kao i u upravljanju krizom hrane, njegova zemlja daje jasan doprinos sigurnosti njenog bliskog regiona, posebno Evrope, kao energetskog centra.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.