UBILA ŠEST OSOBA

Kako je uhvaćena žena koja je ostavila bombu na šetalištu u Istanbulu: 10 sati je uspjevala da pobjegne policiji

Albašir je tokom ispitivanja priznala da je specijalni obavještajac PKK/PID/IPG i da je naređenje za napad dobila iz Kobanija

Privođenje Ahlam Albašir. Prinscreen

H. J. I.

15.11.2022

Žena, osumnjičena da je ostavila bombu na šetalištu u Istanbulu, uhvaćena je oko 10 sati nakon strašnog napada. Ispostavilo se da je u pitanju sirijska državljanka Ahlam Albašir, čije je tragove pratio specijalni tim gledanjem snimaka sa 1.200 nadzornih kamera i nakon pretresa 21 adrese.

Kako prenose turski mediji, nakon što je ostavila bombu na šetalištu, koja je ubila šest osoba, a ranila 81, Albašir je prvo otišla u Esenler a zatim u kuću ćeliju u Kučukčekmedžeu.

Albašir je tokom ispitivanja priznala da je specijalni obavještajac PKK/PID/IPG i da je naređenje za napad dobila iz Kobanija. Razumije se da je osumnjičena u Tursku došla ilegalno iz Afrina.


Pronađena veća količina dolara, eura i zlata

Nakon eksplozije u ulici Istiklal, srcu Turske, u nedjelju oko 16:20 sati, policija je stupila u pripravnost. Proglašena je mobilizacija u obavještajnim i antiterorističkim kancelarijama istanbulske policije. Formirani specijalni tim je prikupljao snimke svih sigurnosnih kamera u regionu. Ukupno 1.200 kamera je pregledano sekundu po sekundu.

Sa snimaka je utvrđeno da je žena sa maramom na glavi bacila bombu u saksiju za cvijeće nasred ulice. Od tog trenutka, timovi su zaključili da je žena terorista brzo hodala prema Tunelu u ulici, nekoliko minuta prije nego što je bomba eksplodirala. Nakon eksplozije, počela je da trči. Policija je sa snimka saznala da je žena prvo taksijem otišla do kuće u okrugu Esenler. Pretražena je 21 adresa u istom regionu, uključujući i tu kuću, i privedeno je 48 ljudi koji se dovode u vezu sa njom. Međutim, Albašir nije pronađena tamo.

Privedeni su priznali da se ona krije u ćeliji u Kučukčekmedžeu. Po dobijanju te informacije, tim za specijalne operacije počeo je da se priprema za napad. Pripreme su vršene uzimajući u obzir mogućnost sukoba ili novog bombaškog napada.

Kuća ćelija na posljednjem spratu trospratne zgrade je bila opkoljena. U 02:50 sati upao je operativni tim. Žena je savladana prije nego što je uspjela da dođe do oružja. U kući u kojoj je policija tražila eksploziv, pronađena je veća količina dolara, eura i zlata. Zaplijenjeni su i napunjeni pištolj i kutija metaka.

Prema pisanju turskih medija, Albašir se zaledila kada je vidjela policiju ispred sebe. U kući su pronađene njene pantalone, marama i čizme koje je nosila kada je bacila bombu.

Na snimku na kojem je uhvaćena kako bježi nakon bacanja bombe, vidi se da Albašir u jednoj ruci drži ružu, a u drugoj mobilni telefon.


Sumnja se da je bomba donijeta iz Sirije

Ispitivanjem je otkriveno da je Albašir dolazila taksijem do ulice Istiklal tri dana prije napada. U taksiju je pored vozača bio još jedan muškarac, član iste terorističke organizacije.

Albašir je u nedjelju istim taksijem ponovo došla do ulice. Izašla je sama iz taksija i hodala do ulice, dok su se taksista i drugi muškarac odvezli sa lica mjesta. Nakon što je bacila bombu, pobjegla je drugim taksijem. Sa članovima organizacije sastala se u Esenleru, a odatle je odvedena u kuću ćeliju.

Prema saopštenju policije, administracija PKK u Kobaniju rekla je članovima organizacije u Istanbulu da im "šalju muškarca i ženu i da će izgledati kao muž i žena".

Prije četiri mjeseca Albašir je došla ilegalno u Istanbul sa muškarcem, i smjestili se u kući u Esenleru, gdje su živjeli članovi PKK. Izigravali su muža i ženu i radili u tekstilnoj fabrici kako ne bi privukli pažnju.

Kriminalističko odjeljenje Generalnog direktorata za bezbjednost saopštilo je da je eksploziv upotrebljen u bombaškom napadu TNT.

- U hemijskoj analizi nalaza dobijenih iz vozila kojim je terorista došao na lice mjesta i naših građana koji su stradali, utvrđeno je da je eksploziv upotrebljen u napadu TNT, jedan od eksploziva velike snage - navodi se. Saznalo se da je bomba bila tempirana i poduprta kuglama i komadima metala.

Policija traga za osobom koja je dostavila bombu Albašir, a sumnja se da je donijeta iz Sirije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.