BRISEL

Iz NATO-a za "Avaz": Danas hitni sastanak zbog eksplozije u Poljskoj

Generalni sekretar Jens Stoltenberg predsjedavat će hitnim sastankom ambasadora NATO-a

NATO: Danas hitni sastanak u Briselu. AP / Twitter

Piše: H. J. I.

16.11.2022

NATO će održati hitan sastanak na zahtjev Poljske koja se pozvala na primjenu člana 4 NATO ugovora nakon što su dvije osobe poginule u eksploziji u Przewodowu, selu na istoku Poljske blizu granice s Ukrajinom.

Ovu informaciju je za portal "Avaza" potvrdila portparolka NATO-a Oana Lungnesku (Lungescu).

- Generalni sekretar NATO-a predsjedavat će hitnim sastankom ambasadora NATO-a danas u Briselu na kojem će se razgovarati o ovom tragičnom incidentu - rekla je Lungnesku. 

Podsjećamo, nakon sinoćnje tragedije u Poljskoj, na Twitteru se oglasio i Jens Stoltenberg. 

- Razgovarao sa predsjednikom Dudom o eksploziji u Poljskoj. Izrazio sam saučešće zbog gubitka života. NATO prati situaciju i saveznici se pomno konsultuju. Važno je da se utvrde sve činjenice - napisao je Stoltenberg na Twitteru. 

Poljska je sinoć nakon hitnog sastanka aktivirala član 4. 

Član 4 NATO ugovora pokriva scenarij u kojem se država članica osjeća ugroženom od strane druge zemlje ili terorističke organizacije.

- Stranke će se međusobno savjetovati kad god je, po mišljenju bilo koje od njih, ugrožen teritorijalni integritet, politička nezavisnost ili sigurnost bilo koje od stranaka - stoji u ugovornoj klauzuli.


30 država članica tada započinje službene konzultacije na zahtjev ugrožene članice. U razgovorima se razmatra postoji li prijetnja i kako joj se suprotstaviti, a odluke se donose jednoglasno.

Međutim, članak 4 ne znači da će postojati izravan pritisak na djelovanje. Ovaj mehanizam konzultacija pokrenut je nekoliko puta u historiji NATO-a.

U tom slučaju NATO se konzultirao, ali nije ništa poduzeo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.