GLAVNI SEKRETAR NATO-A

Stoltenberg: Pad rakete nije bio namjerni napad

Nemamo indikacija da se Rusija priprema rat s NATO-om, istakao je Stoltenberg

Jens Stoltenberg. AP

H. J. I.

16.11.2022

U Briselu je danas održan hitni sastanak ambasadora NATO-a kojim je predsjedavao generalni sekretar Jens Stoltenberg. Sastanak je organiziran na zahtjev Poljske koja se pozvala na primjenu člana 4 NATO ugovora nakon što su dvije osobe poginule u eksploziji u Przewodowu, selu na istoku Poljske blizu granice s Ukrajinom.

- U toku je istraga o događaju, ali nemamo nikakvih indikacija da je ovo namjerni napad niti da Rusija priprema vojne akcije protiv NATO-a. Preliminarna istraga pokazala je da se vjerovatno radi o ukrajinskim projektilima koji su presretali ruske. Ali želim biti jasan, ovo nije ukrajinska krivnja. Rusija snosi krivnju za pokretanje invazije. Izražavamo solidarnost s našom saveznicom Poljskom. Rusija mora prekinuti ovaj bezumni rat - rekao je Stoltenberg.


Glavni sekretar NATO-a je istakao da je pričao i sa svjetskim liderima.

- Pričao sam s Dudom i Bajdenom. Dogovorili smo se da moramo nastaviti pažljivo pratiti situaciju. NATO ostaje ujedinjen i učinit ćemo sve što možemo da zaštitimo svoje saveznike. Donijeli smo važne odluke na samitu u Madridu, da povećamo prisutnost na istočnom bloku saveza.


Jučerašnji incident pokazuje da rat u Ukrajini nastavlja stvarati opasne situacije. Rusija je pokrenula val novih napada na ukrajinske gradove, gađajući civilne mete, i to je samo po sebi opasna situacija. Posljedice se mogu osjetiti i na teritoriju NATO-a - kazao je Stoltenberg na pitanje novinara i dodao da će slati još pomoći Ukrajini:

- Danas ćemo imati sastanak grupe za Ukrajinu kako bismo koordinirali pomoć. Naš glavni fokus bio je na zračnoj odbrani, posebno nakon novih ruskih napada. Sve više saveznika i partnera dostavljaju sisteme protuzračne odbrane Ukrajini. Mobiliziramo dodatnu pomoć, NATO će poslati i sisteme za borbu protiv dronova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.