SA KRALJICOM LETICIJOM

Španski kralj Filip VI stigao u prvu službenu posjetu Hrvatskoj

Nakon svečanog dočeka u Uredu predsjednika Hrvatske održat će se i bilateralni sastanak dvije delegacije

Posjeta će trajati dva dana. Anadolija

H. J. I.

16.11.2022

Svečanim prijemom u Uredu predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića započeo je dvodnevni službeni posjet španskog kralja Filipa VI. i kraljice Leticije Republici Hrvatskoj.

Španski kralj Filip VI. i kraljica Leticija boravit će u službenom posjetu Republici Hrvatskoj u srijedu i četvrtak, 16. i 17. novembra 2022. godine, što će biti prvi službeni posjet španskih monarha Hrvatskoj.


30. godišnjica uspostave bilateralnih odnosa

Domaćini španskom kralju i kraljici bit će predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović i supruga predsjednika Sanja Musić Milanović.

Nakon svečanog dočeka u Uredu predsjednika Hrvatske održat će se i bilateralni sastanak dvije delegacije. 

Španski kralj i kraljica dolaze u službenu posjetu Hrvatskoj u godini kada se obilježava 30. godišnjica uspostave diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Kraljevine Španije, a s ciljem potvrde izuzetno dobrih međudržavnih odnosa te davanja poticaja za njihov daljnji razvoj.

Drugog dana posjeta, održat će se Hrvatsko-španski IFMIF-DONES forum na kojem će sudjelovati predsjednik Milanović i kralj Filip VI, a na kojem je predviđeno i potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva nauke i obrazovanja Republike Hrvatske i Ministarstva nauke i inovacija Kraljevine Španije o saradnji na izradi Programa DONES.


Sastanci sa Jandrokovićem i Plenkovićem

Ovim projektom predviđa se partnerstvo Hrvatske i Španije u istraživanju fuzije, uz partnerstvo u razvoju i gradnji akceleratora DONES, te partnerstva hrvatskih i španskih kompanija na izgradnji opreme za velike naučne projekte.

U sklopu damskog programa, prva dama Musić Milanović i kraljica Leticija u četvrtak će posjetiti zagrebačku Polikliniku za rehabilitaciju slušanja i govora SUVAG u kojoj će im biti prezentiran način rada poliklinike s djecom, uključujući medicinsku rehabilitaciju djece predškolske dobi.

Tokom službenog boravka u Zagrebu, španski kralj Filip VI sastat će se i s predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem te s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.