ODGOVOR SAD-U

Sjeverna Koreja ispalila novi projektil

Vojska Južne Koreje saopćila je da je balistički projektil lansiran iz grada Vonsana (Wonsana) na istočnoj obali Sjeverne Koreje

Sjeverna Koreja izvela je rekordan broj takvih testova ove godine. ILUSTRACIJA

A. O.

17.11.2022

Novu balističku raketu ispalila je Sjeverna Koreja. Iz ove države upozorili su da će još "snažnije odgovoriti" na napore SAD-a u ojačavanju svoje prisutnosti u regiji. 

Sjeverna Koreja izvela je rekordan broj takvih testova ove godine, a također je nedavno ispalila stotine topničkih granata u more dok su Južna Koreja i Sjedinjene Države organizirale vježbe, od kojih su neke uključivale i Japan.


Oštra osuda

Vojska Južne Koreje saopćila je da je balistički projektil lansiran iz grada Vonsana (Wonsana) na istočnoj obali Sjeverne Koreje, piše Reuters.

Najnovije lansiranje uslijedilo je manje od dva sata nakon što je sjevernokorejski ministar vanjskih poslova Čoi Son Hui (Choe) oštro osudio nedjeljni trilateralni samit (summit) Sjedinjenih Američkih Država, Južne Koreje i Japana, tokom kojeg su lideri kritizirali sjevernokorejsko testiranje oružja i obećali veću sigurnosnu saradnju.


Neizbježna prijetnja

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) na razgovorima je potvrdio predanost jačanju proširenog odvraćanja i odbrani dvojice azijskih saveznika "cijelim rasponom sposobnosti", uključujući nuklearno oružje. 

Čoi je rekao da "ratne vježbe za agresiju" tri zemlje nisu uspjele obuzdati Sjever, već bi radije same sebi donijele "ozbiljniju, realniju i neizbježniju prijetnju".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.