SAOPĆILA ODLUKU

Nensi Pelosi se povlači s mjesta lidera demokrata u Predstavničkom domu američkog Kongresa

Ova vijest dolazi pošto se predviđa da će republikanci ponovo preuzeti kontrolu nad Domom nakon izbora na sredini mandata

Nensi Pelosi. AP

N. Aj. / BBC

17.11.2022

​Nensi Pelosi (Nancy), koja je skoro dvije decenije predvodila demokrate u Predstavničkom domu američkog Kongresa, objavila je da se povlači sa te funkcije.

Ova 82-godišnjakinja važi za najmoćniju među demokratama u Kongresu i prva žena koja je bila predsjednica Predstavničkog doma.

Ona će nastaviti da predstavlja Kaliforniju u donjem domu Kongresa, piše BBC.

Ova vijest dolazi pošto se predviđa da će republikanci ponovo preuzeti kontrolu nad Domom nakon izbora na sredini mandata.

- Nikada ne bih pomislila da ću jednog dana postati predsjednica Predstavničkog doma. Neću tražiti reizbor u demokratsko rukovodstvo na sljedećem Kongresu. Došlo je vrijeme da nova generacija predvodi demokratski klub - rekla je Pelosi.

Služit će do januara kada novi Kongres preuzme dužnost i ostat će na kongresnom mjestu, koje je prvi put zauzela 1987., do januara 2025.

Pelosi je prva žena koja je predvodila veliku stranku u oba doma američkog Kongresa. Također će ući u historiju kao jedna od najefikasnijih - neprocjenjivo bogatstvo za demokrate i strašna protivnica za republikance.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.