NOVI VLASNIK

Mask: Nije donesena odluka o obnavljanju Trampovog Twitter profila

Mask je najavio da će korisnički računi drugih kontroverznih ličnosti poput Kejti Grifin, Džordana Pitersona i konzervativnog satiričnog portala Babilona Bija biti obnovljeni na Twitteru

Ilon Mask. AP

H. J. I.

18.11.2022

Nikakva odluka da se obnovi korisnički račun bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) na Twitteru nije donesena, objavio je vlasnik te društvene mreže Ilon Mask (Elon Musk).

Mask je najavio da će korisnički računi drugih kontroverznih ličnosti poput Kejti Grifin (Kathie Griffin), Džordana Pitersona (Jordan Peterson) i konzervativnog satiričnog portala Babilona Bija (Babylon Bee) biti obnovljeni na Twitteru, društvenoj mreži koju je milijarder nedavno kupio.

"Sloboda govora da, ali ne i sloboda dosega"

- Nova politika Twittera je sloboda govora, no ne i sloboda dosega - napisao je Mask na Twitteru, dodavši da će negativnim objavama koje sadrže govor mržnje biti smanjena vidljivost i da na njima kompanija neće zarađivati. 

- Nećete pronaći objavu osim ako je ciljano potražite, što se ne razlikuje od ostatka interneta - napisao je Mask, objasnivši da se to odnosi samo na pojedine objave, a ne na korisničke račune u cijelosti.

- Kejti Grifin, Džordan Piterson, Babilon Bi su vraćeni. Odluka o Trampu još uvijek nije donesena - dodao je Mask.

Komičarka promijenila ime na Twitteru u "Ilon Mask"

Račun komičarke Grifin je zabranjen ranije ovog mjeseca zbog oponašanja, odnosno jer je promijenila ime svog računa u "Ilon Mask". Desničarskog pisca i psihologa dr. Pitersona je Twitter suspendirao u julu nakon objave o transrodnom glumcu Eliotu Pejdžu (Elliot Page), koju je društvena mreža označila kao kršenje pravila o "sadržaju koji širi mržnju".

Korisnički račun kršćanske satirične internetske stranice Babilon Bi bio je ukinut zbog istog razloga nakon što je u martu objavio: - - Muškarac godine za Babilon Bi je Rejčel Levin (Rachel Levine) - referirajući se na zamjenicu američkog ministra zdravstva, koja se deklarira kao transrodna žena.

Trampov račun je trajno suspendiran nakon nereda na Kapitol Hilu u januaru 2021. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.