DŽEK SMIT

Specijalni tužilac koji je istraživao ratne zločine na Kosovu vodi istragu o Trampu

Od 2008. do 2010. Smit je radio u Međunarodnom krivičnom sudu gdje je nadgledao istrage ratnih zločina

Džek Smit. Jerry Lampen / Pool Photo via AP

A. O.

19.11.2022

Džek Smit (Jack Smith) novoimenovani specijalni tužilac u istragama o Trampu (Trump), nedavno je bio glavni tužilac specijalnog suda u Hagu, gdje je istraživao ratne zločine počinjene tokom rata na Kosovu.

Prije Haga, Smit je bio potpredsjednik sudskih sporova za "Hospital Corporation of America", najvećeg nevladinog pružatelja zdravstvene zaštite u zemlji, piše NBCNEWS.




Ubistva policajaca

Smith je započeo svoju tužilačku karijeru 1994. godine kao pomoćnik okružnog tužioca u Uredu okružnog tužioca okruga Njujork (New York). Godine 1999. postao je pomoćnik američkog tužioca za Istočni okrug Njujorka, gdje je radio devet godina na procesuiranju pitanja poput grupnih ubistava policajaca, kao i kršenja građanskih prava, prema biografiji Ministarstva pravde.

Od 2008. do 2010. Smit je radio u Međunarodnom krivičnom sudu gdje je nadgledao istrage ratnih zločina.


Nadgledanje korupcije

Godine 2010. Smit se vratio u Ministarstvo pravde gdje je radio kao šef Odsjeka za javni integritet, nadgledajući korupciju u javnosti i istrage vezane za izbore. Godine 2015. služio je kao prvi pomoćnik američkog tužioca za Srednji okrug Tenesija (Tennesseeja) prije nego što je postao vršilac dužnosti tužioca Sjedinjenih Država.

Državni tužilac Merik Gerlend (Merrick Garland) rekao je u petak da će se Smit vratiti u SAD sa svoje pozicije u Hagu i da će odmah započeti svoju ulogu specijalnog branioca.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.