OPERACIJA "KANDŽA-MAČ"

Video / Trenutak kada je Erdoan naredio zračnu operaciju protiv Kurda u Iraku i Siriji

Turske vlasti su objavile da je predsjednik Turske Erdoan dao upute za operaciju na osnovu informacija koje je dobio od ministra Akara

S. S.

20.11.2022

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Reccep Tayyip Erdogan) izdao je naredbu da se izvede zračna operacija "Kandža-mač" u regijama koje koriste Kurdi, koje Turska smatraju teroristima, kao baze na sjeveru Iraku i na sjeveru Sirije.

Objavljeni su snimci na kojima se vidi kako Erdoan daje naredbu za zračnu operaciju protiv Kurda.

Ministar obavijestio Erdoana

Na snimku se vidi da je turski ministar odbrane Hulusi Akar informisao Erdoana. Turske vlasti su objavile da je predsjednik Turske Erdoan dao upute za operaciju na osnovu informacija koje je dobio od ministra Akara.


Turska avijacija izvela je zračnu operaciju protiv organizacije PKK/YPG na sjeveru Sirije i na sjeveru Iraka, saopćilo je u nedjelju Ministarstvo odbrane.


Trenutak izdavanja naredbe od strane Erdoana. ANADOLIJA

Nakon terorističkog napada

Zračna operacija "Kandža-mač" izvedena je na sjeveru Iraka i na sjeveru Sirije koji se koriste kao baze za napade terorista na Turske. U saopćenju je istaknuto da je operacija izvedena u skladu sa pravom na samoodbranu koje proizilazi iz člana 51. Povelje Ujedinjenih naroda (UN).

Operacija je uslijedila nakon terorističkog napada prošle nedjelje na prepunoj ulici Istiklal u Istanbulu kada je poginulo najmanje šest osoba, a 81 je povrijeđena. Turska vlada je saopćila da je napad izvela organizacija PKK/YPG.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.