SAOPĆENJE MINISTARSTVA

U turskim zračnim napadima na kurdska sela u Siriji najmanje 30 mrtvih i 40 ranjenih

Sirijski opservatorij za ljudska prava prenosi da je Turska izvela 25 zračnih napada na područja pod kontrolom Sirijskih demokratskih snaga (SDF)

Zračni napadi izvedeni su sedam dana nakon bombaškog napada u Istanbulu. TURKISH DEFENCE MINISTRY

Z. K.

20.11.2022

Najmanje 31 osoba ubijena je u turskim zračnim napadima na kurdske položaje na sjeveroistoku Sirije, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava. Najmanje 40 ljudi je povrijeđeno ili je nestalo, a neki su u teškom stanju, dodaje se.

Tursko ministarstvo odbrane je ranije potvrdilo da izvodi zračne napadi od ponoći na baze kurdskih militanata u sjevernoj Siriji i sjevernom Iraku. Gađali su baze Kurdistanske radničke partije (PKK) i YPG-a, milicije sirijskih Kurda, dodaje se u saopćenju ministarstva.

Sirijski opservatorij za ljudska prava prenosi da je Turska izvela 25 zračnih napada na područja pod kontrolom Sirijskih demokratskih snaga (SDF), koje predvodi YPG, u ruralnim područjima Kobena, Alepa i drugdje.

Zračni napadi izvedeni su sedam dana nakon bombaškog napada u Istanbulu u kojemu je poginulo šest i ranjeno više od 80 ljudi. Turska je za napad okrivila YPG i zabranjeni PKK koji odbacuje optužbe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.