FRANCUSKI PREDSJENIK

Makron pozvao šefove evropskih kompanija: Želi ih odgovoriti od selidbe u SAD

Evropa mora agresivnije štititi svoju industriju ili jer će ona iseliti, izjavio je Trapier

Emanuel Makron. AP

A. O.

21.11.2022

Predsjednik Francuske Emanuel Makron  (Emmanuel Macron) danas je na večeru pozvao direktore skupine evropskih kompanija kako bi ih odgovorio od selidbe u SAD, koji ih mami nižim cijenama energije i poreznim poticajima. 

Evropske politike lidere uznemirile su mjere koje je usvojio kabinet američkog predsjednika Bajdena (Bidena), nudeći, između ostalog, porezne olakšice za proizvode iz domaćih fabrika.

Industrija u EU upozorava da SAD tim mjerama postaje konkurentnije odredište za ulaganja od Evrope. 

- Evropa mora agresivnije štititi svoju industriju ili jer će ona iseliti - izjavio je tokom vikenda u listu Les Echos Erik Trapier (Eric Trappier), izvršni direktor Dassault Aviationa, lider Francuske federacije metalske industrije.


Ulaganje u Francusku

- Imamo teškoća s kompanijama koje počinju razmišljati o selidbi proizvodnje u inozemstvo i o budućim ulaganjima izvan Evrope - rekao je za Reuters neimenovani francuski dužnosnik, navodeći kao razloge visoke troškove energije i američke zakone.

Na večeri u Elizejskoj palači francuski predsjednik pokušat će danas nagovoriti čelnike kompanija, uključujući hemijske grupe Solvay i Air Liquide, autokompanije Volvo i BMW, farmaceutskog diva AstraZenecu i telekomunikacijske grupe Ericsson i Orange - da ostanu u Europi.

Makron želi da ulažu u Francusku. Nije poznato šta će francuski predsjednik reći direktorima kako bi ih uvjerio da odustanu od selidbe u SAD. 

Brojne mjere

Prošlog vikenda, Francuska je predstavila brojne mjere kojima domaćim kompanijama želi ublažiti teret visokih računa za energiju.

Evropske firme sve su glasnije u kritici skokovitog rasta cijena energije od početka ruske invazije na Ukrajinu.

Makron je bio pozvao EU da se povede za primjerom SAD-a i pozove državna tijela da kupuju evropske proizvode kako bi time podupro evropsku proizvodnju, ali je naišao na otpor protivnika protekcionizma među članicama EU-a, napominje Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.