PREDSJEDNIK TURSKE

Erdoan: Operacija na sjeveru Iraka i Sirije nije ograničena samo na zračne akcije

Kao što smo već rekli, ako neko uznemirava našu zemlju i naš teritorij za to će sigurno platiti cijenu, istakao je Erdoan

Erdoan je rekao da je u operaciji učestvovalo oko 70 aviona. Anadolija

H. J. I.

22.11.2022

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) signalizirao je kopnenu operaciju u sjevernom Iraku i sjevernoj Siriji kako bi se uklonila teroristička prijetnja.

- Ova operacija na sjeveru Iraka i Sirije nije operacija koja je izvedena nasumično s razmišljanjima "ko će šta reći, kako će biti". Kao što smo već rekli, ako neko uznemirava našu zemlju i naš teritorij za to će sigurno platiti cijenu. Kada smo rekli da ćemo jedne noći iznenada doći, to nismo kazali uzalud. Neutralizovali smo 12 ciljeva terorista koji su se ugnijezdili u Kobaniju - rekao je Erdoan, odgovarajući na pitanja novinara u predsjedničkom avionu na povratku iz Katara.


Operacija "Kandža-mač"

Erdoanove izjave uslijedile su nakon što je Turska rano u nedjelju pokrenula operaciju "Kandža-mač", prekograničnu operaciju protiv terorističke grupe YPG/PKK koja ima ilegalna skloništa preko iračke i sirijske granice gdje planiraju napade na turski teritorij.

- Ovo nije ograničeno samo na zračnu operaciju - naglasio je Erdoan, dodajući da će odrediti u kojoj mjeri je neophodan udio kopnenih snaga i učiniti neophodne korake.

Turska zračna operacija uslijedila je nakon terorističkog napada prošle nedjelje na prepunoj ulici Istiklal u Istanbulu, u kojem je ubijeno najmanje šest osoba, a povrijeđena 81 osoba.

Tursko ministarstvo nacionalne odbrane saopćilo je da je operacija izvedena u skladu s pravom na samoodbranu prema članku 51. Povelje UN-a.

Erdoan je rekao da je u operaciji učestvovalo oko 70 aviona, uključujući naoružane bespilotne letjelice, te dodao da je uništeno ukupno 89 terorističkih ciljeva, uključujući skloništa, bunkere, pećine, tunele i skladišta municije.


Pogođeno 45 terorističkih ciljeva

- U ovom trenutku pogođeno je 45 terorističkih ciljeva na dubini od približno 140 km u sjevernom Iraku i 44 cilja na dubini od oko 20 km u Siriji - dodao je.

Upitan je li Turska o ovoj operaciji razgovarala s Rusijom i Sjedinjenim Američkim Državama, Erdoan je odgovorio:

- Nismo imali nikakve razgovore s Bajdenom ili Putinom u vezi s ovom operacijom. Međutim, i Bajden i Putin već znaju da možemo raditi takve stvari u ovoj regiji u bilo koje vrijeme.

Turska je uz SAD u NATO-u, rekao je također Erdoan, napominjući međutim da je Vašington nažalost poslao značajne količine opreme, municije i oružja u terorističke zone u Siriji.

Erdoan je upitan i za komentar na susret s egipatskim predsjednikom Abdelfattahom Es-Sisijem tokom boravka u Kataru.

- Rekao sam ranije da možemo otpočeti proces za koji je na ovaj način učinjen korak - rekao je Erdoan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.