U ČETVRTAK

Vijeće UN-a za ljudska prava zakazalo hitan sastanak na temu gušenja protesta u Iranu

Sastanak se događa nakon dva mjeseca protesta u Iranu izazvanih smrću 22-godišnje Mahse Amini, nakon što je uhapšena zbog navodnog kršenja strogih pravila oblačenja

Sa jednog od prethodnih sastanaka. AP

H. J. I.

22.11.2022

Vijeće za ljudska prava Ujedinjenih naroda održat će hitan sastanak ove sedmice na kojem će razmotriti pokretanje međunarodne istrage o smrtonosnom gušenju masovnih protesta koji potresaju Iran, prenosi AFP.

Vijeće UN-a za ljudska prava trebalo bi u četvrtak da bude domaćin posebne sjednice o "pogoršanoj situaciji ljudskih prava u Iranu", na zahtjev Njemačke i Islanda.

Sastanak se događa nakon dva mjeseca protesta u Iranu izazvanih smrću 22-godišnje Mahse Amini, nakon što je uhapšena zbog navodnog kršenja strogih pravila oblačenja žena u zemlji zasnovanih na islamskom šerijatskom zakonu.


Najmanje 378 ljudi, uključujući 47 djece, ubijeno je u obračunu vlasti sa demonstratima od smrti Mahse Amini, prema podacima norveške organizacije Iran Human Rights (IHR).

Demonstracije su se proširile širom zemlje i prerasle u široki pokret protiv teokratije koja vlada Iranom od pada šaha 1979. godine.

Hiljade mirnih demonstranata je također uhapšeno, prema ekspertima UN-a za prava, uključujući mnoge žene, djecu i novinare, a šest osoba je do sada osuđeno na smrtne kazne zbog demonstracija.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.