ŠEF EVROPSKE DIPLOMATIJE

Džozep Borelj poručio: Evropska unija mora sarađivati s Kinom

Moramo sarađivati, ali i zauzeti se za svoje vrijednosti, dodao je Borelj

Borelj: Nemoguće je prekinuti odnos s Kinom. TWITTER

Z. K.

22.11.2022

Šef evropske diplomatije Džozep Borelj (Josep Borrell) smatra kako usprkos različitim interesima i vrijednosnim razlikama Evropska unija mora sarađivati s Kinom.


Globalni problem

- Različit nam je politički sistem. Gledamo na demokratiju i ljudska prava drugačije i imamo drugačije viđenje multilateralizma - rekao je Borelj danas na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta u Strabourgu.

Smatra, međutim, da te razlike ne bi trebale zaustaviti saradnju EU i Kine. Kina je sve asertivnija, a EU to treba uzeti u obzir i postaviti se ni naivno ni alarmistički, dodao je Borelj.

- Moramo sarađivati, ali i zauzeti se za svoje vrijednosti - dodao je.

Borelj smatra da se globalni problemi ne mogu riješiti bez Kine i da odvajanje od Kine nije opcija.

- Nemoguće je prekinuti odnos s Kinom i jer je trgovinska saradnja EU s Kinom kolosalna - apostrofirao je šef europske diplomacije.


Poboljšanje odnosa

Poljski zastupnik Radoslaw Sikorski iz Evropske pučke stranke vjeruje da bi okončanje kineskih prijetnji Tajvanu i utjecaj na ruskog čelnika Vladimira Putina da prekine agresiju na Ukrajinu utjecali na poboljšanje odnosa EU i Kine.

- Moramo vratiti odnose EU i Kine na pragmatičnu osnovu - poručio je.

U raspravi je učestvovao i hrvatski europarlamentarac Tonino Picula (SDP), koji je poručio kako je odnos prema Kini ključan za Evropsku uniju, našu ulogu kao globalnog aktera i budući razvoj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.