PREMIJER MAĐARSKE

Orban otkrio kada će Mađarska raspravljati o ulasku Finske i Švedske u NATO

Obratio sam se premijeru Viktoru Orbanu sa zahtjevom da se što prije ratifikuje mogućnost ulaska Finske i Švedske u NATO, rekao je Moravjecki

Viktor Orban: Mađarska će sigurno podržati njihovo pristupanje. AP

S. S.

25.11.2022

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da će mađarski parlament ratificirati pristupanje Finske i Švedske NATO-u početkom sljedeće godine. 

Orban je na brifingu nakon sastanka Višegradske skupine u Slovačkoj rekao da je njegova vlada već odlučila da će Mađarska podržati pristupanje Finske i Švedske u NATO i da će parlament staviti to pitanje na dnevni red svoje prve sjednice sljedeće godine.

Dva prijedloga u julu

- Mađarska će sigurno podržati njihovo pristupanje - rekao je Orban. Parlament s radom počinje sredinom februara. Mađarska i Turska jedine od 30 saveznika nisu ratificirale pristupanje dvije zemlje u NATO. Orbanova stranka Fideš u parlamentu ima dvotrećinsku većinu.

Mađarska vlada proslijedila je dva relevantna prijedloga zakona parlamentu u julu. Finska i Švedska odlučile su ući u NATO nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Na prvom parlamentarnoj sjednici

O ovoj temi pričao je i premijer Poljske Mateuš Moravjecki (Mateusz Morawiecki), koji je obavio razgovor s Orbanom na ovu temu.

- Obratio sam se premijeru Viktoru Orbanu sa zahtjevom da se što prije ratifikuje mogućnost ulaska Finske i Švedske u NATO. Čuo sam obećanje da će na prvoj parlamentarnoj sjednici naredne godine doći do ratifikacije - poručio je Moravjecki.

Ipak, na drugoj strani još uvijek nije poznat datum kada će Turska, koja je ranije poslavljala uslove tim zemljama, raspravljati o ovom pitanju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.