KAKO GRADITI IMUNITET

Vrtići u Finskoj sproveli eksperiment: Za samo 28 dana imunitet djece bio je neuporedivo jači

Mogli bismo da poboljšamo imuni sistem djece tako što ćemo ih voditi u prirodu pet puta nedeljno

Razni mikrobi koji su počeli da bujaju na koži i u digestivnom traktu djece su u kratkom roku unaprijedili njihov sistem. Ilustracija

A. Č. / Blic

27.11.2022

Eksperiment sproveden u pojedinim vrtićima u Finskoj pokazao je da je jedna promjena dovoljna da se djeci imuni sistem značajno poboljša, i to već za 28 dana!

Naime, vaspitačice su riješile da u dvorištu vrtića naprave malu verziju šume. 

Posadile su biljke poput vresa i borovnica i postavile i posebne gajbice u kojima su djeca uzgajala različite biljke. Razni mikrobi koji su počeli da bujaju na koži i u digestivnom traktu djece su u kratkom roku unaprijedili njihov sistem, stoji u naučnom zaključku eksperimenta.

Crevna flora

U poređenju sa djecom iz drugih vrtića koja su se igrala u standardnim dvorištima koja imaju mnogo betonskih staza, šljunka i pločica, djeca iz ovih pošumljenih vrtića u kratkom roku su unaprijedila imuni sistem – pokazalo se da im je pojačana proizvodnja T ćelija i drugih važnih komponenti za imunitet, a promjena u sistemu osjetila se već u roku od 28 dana.

- Primijetili su i da je crevna flora djece koja su se na ovaj način bavila baštovanstvom slična crevnoj flori djece koja svakog dana odlaze u šumu - kaže Marja Roslund sa univerziteta u Helsinkiju koja i stoji iza ove studije objavljene 2020. godine.

Rano izlaganje djeci prirodi je dokazano povezano sa dobrim i funkcionalnim imunim sistemom, to je dokazano u jednom eksperimentu.

Voditi u prirodu pet puta nedeljno

Iako nauka još uvijek nema odgovor zašto je to tako, ideja je da izloženost djece raznovrsnijim mikrobima jača imuni sistem na duge staze.

Tu je i hipoteza koja već dugo kruži naučnim i ljekarskim krugovima, a glasi da gubitak biodiverziteta koji se dešava u gradovima nosi dobar dio odgovornosti za sve veći broj autoimunih bolesti.

Djeca koja se igraju na zemlji, u travi, među drvećem i uopšte u šumi, u prirodnim uslovima, imaju uvećan broj bakterija roda gammaproteobacteria, a upravo ove bakterije po svoj prilici jačaju imuni sistem.

- Mogli bismo da poboljšamo imuni sistem djece tako što ćemo ih voditi u prirodu pet puta nedeljno.

U prilog hipotezi o tome da su djeca koja ne žive u gradu zdravija govori i ovo istraživanje koje kaže da djeca sa ruralnih područja uglavnom manje pate od astme ili alergija.

- Bilo bi najbolje da se djeca igraju u barama, da svi kopaju po organskom zemljištu. Mogli bismo da poboljšamo imuni sistem djece tako što ćemo ih voditi u prirodu pet puta nedeljno - kaže ekolog Aki Sinkonen, također sa univerziteta Helsinki.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.