U VAŠINGTONU

Makron se danas sastaje s Bajdenom: Razgovarat će o usklađivanju politike prema ruskoj invaziji

Masovne američke isporuke oružja Ukrajini, daleko nadmašujući zajedničke napore Evropske unije, istaknule su nadmoć te zemlje kao proizvođača oružja, dok su francusko-njemački zajednički napori posrnuli

Bajden i Makron, jedan od ranijih susreta. TWITTER

A. O.

29.11.2022

Predsjednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron) danas će se sastati s kolegom Džo Bajdenom (Joe Biden). Teme razgovora bit će usklađivanje politike prema ruskoj invaziji na Ukrajinu do ublažavanja trgovinskih sukoba.

Makron će imati posebnu čast jer je prvi predsjednik Francuske koji je pozvan u dvije državne posjete SAD-u, pa se ponovo može radovati salvi s 21 puškom i bogatoj večeri u Bijeloj kući kakvu je imao i 2018. godine na poziv Donalda Trampa (Trumpa).


Odnos između Pariza i Vašingotna

Makron danas putuje u Vašington (Washington) sa delegacijom koju čine ministri vanjskih poslova, odbrane i finansija kao i privrednici i astronaut.

Odnos između Pariza i Vašingtona smirio se u odnosu na prije godinu dana, kada su SAD "ispred nosa" Francuzima ugrabili unosan posao o opskrbi Australije podmornicama i pokrenule novi savez sa Velikom Britanijom i Australijom na Pacifiku poznat kao AUKUS, koji je isključio Francusku.

Ova posjeta mogla bi se smatrati vrhuncem američkih nastojanja da umire NATO saveznika koji je jedan od najjačih glasova koji pozivaju na evropsku "stratešku autonomiju".

Podrška Kijevu

Uprkos Makronovoj podršci Kijevu, njegovo inzistiranje na nastavku razgovora s Moskvom tokom ruske invazije na Ukrajinu izazvalo je američku ljutnju.

Agresija Rusije na Ukrajinu također je dovela do "sukoba" Francuske i Sjedinjenih Američkih Država u ekonomiji, intenzivirajući postojeće nesuglasice o pitanju poput zelene tranzicije i takmičenja s Kinom.

Masovne američke isporuke oružja Ukrajini, daleko nadmašujući zajedničke napore Evropske unije, istaknule su nadmoć te zemlje kao proizvođača oružja, dok su francusko-njemački zajednički napori posrnuli.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.