BUKUREŠTT

Dvodnevni sastanak NATO-a: Podrška Ukrajini, jačanje pomoći BiH

Ministri 30 članica NATO-a bavit će se i pitanjem ulaska Švedske i Finske u alijansu i djelovanjem Kine

Stoltenberg: Počinje dvodnevni sastanak ministara vanjskih poslova članica NATO-a. NATO

A. Č.

29.11.2022

Dvodnevni sastanak ministara vanjskih poslova članica NATO-a, u čijem će fokusu biti jačanje podrške Ukrajini u njenoj borbi protiv ruske invazije, počinje danas u glavnom gradu Rumunije.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg najavio je da će učesnici skupa u Bukureštu najveću pažnju posvetiti "ilegalnom ratu Rusije u Ukrajini koji nastavlja da ugrožava euroatlantski mir i bezbjednost".

Ministri 30 članica NATO-a bavit će se i pitanjem ulaska Švedske i Finske u alijansu i djelovanjem Kine, za koju je Stoltenberg u petak kazao da "povećava prisustvo od Arktika do Zapadnog Balkana i da teži da kontroliše važnu infrastrukturu NATO saveznika".

Tema skupa bit će i jačanje pomoći Bosni i Hercegovini, Gruziji i Moldaviji, "partnerskim zemljama koje se suočavaju sa ruskim pritiskom na različite načine", kazao je Stoltenberg.


Tri sastanka

Tokom dvodnevnog skupa bit će održana tri sastanka Sjevernoatlantskog savjeta, ključnog tijela NATO-a, zaduženog za donošenje odluka.

Uz ministre članica NATO-a, na sva tri sastanka učestvovat će i šefovi diplomatija Švedske i Finske, zemalja čije se pristupanje alijansi uskoro očekuje. Sve članice NATO-a potpisale su protokol o pristupanju Švedske i Finske, a nisu ga ratifikovale jedino Mađarska i Turska.

Poslije današnjeg sastanka Sjevernoatlantskog savjeta bit će održana neformalna radna večera, na kojoj će se šefovima diplomatija 30 članica NATO-a, Švedske i Finske, pridružiti ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba.

Ssnažna podrška Ukrajini

Sutra će biti održana dva sastanka Sjevernoatlantskog saveza NATO-a. Šefovima diplomatija članica alijanse, Švedske i Finske, na drugom će se pridružiti ministri vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Gruzije i Moldavije.

Prije početka dvodnevnog skupa, Stoltenberg će danas održati govor na forumu koji uz podršku NATO-a organizuju rumunski ogranak Instituta Aspen i Njemački Maršalov fond SAD, a potom će imati bilateralni sastanak sa šefom američke diplomatije Antonyjem Blinkenom.

Na konferenciji za novinare povodom skupa u Bukureštu, Stoltenberg je u petak u Briselu izjavio da će alijansa nastaviti da pruža snažnu podršku Ukrajini radi njene odbrane od ruske agresije jer bi u slučaju pobjede Rusije cijeli svijet godinama plaćao visoku cijenu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.