PREMIJER OTVORENO PORUČIO

Sunak: Veze za Kinom su bile "naivne", sada smo završili "zlatnu eru"

Kina predstavlja sistemski izazov našim vrijednostima i interesima, rekao je Sunak

Sunak: "Zlatna era" gotova. LEON NEAL/POOL PHOTO VIA AP

A. O.

29.11.2022

Premijer Velike Britanije Riši Sunak (Rishi) izjavio je da je takozvana "zlatna era" odnosa s Kinom gotova.

Sunak je tom prilikom obećao da će njegova vlada promijeniti stav Velike Britanije prema toj zemlji. Tokom svog prvog vanjskopolitičkog govora, Sunak je izjavio da su veze sa Kinom tokom ranije decenije bile "naivne" tvrdeći da se Velika Britanija mora boriti "snažnim pragmatizmom" sa konkurentima.

Upozorio je na "hladnoratovsku retoriku", dodajući da se globalni značaj Kine ne može zanemariti. Sunak se suočio s pritiskom torijevaca na da pooštri stav Velike Britanije prema Kini otkako je prošlog mjeseca preuzeo dužnost stranačkog vođe i britanskog premijera.


Hapšenje novinara

Nakon protesta u Kini koji se održavaju zbog strogih mjera zbog koronavirusa, Sunak je održao govor na banketu u Londonu.

Podsjećamo, neredi u Kini dešavaju se u nekoliko gradova, a jučer je pretučen novinar BBC-a u Šangaju dok je izvještavao o protestima.

Njega je policija udarala i tom prilikom uhapsila.


Sistemski izazov

- Kina predstavlja sistemski izazov našim vrijednostima i interesima, izazov koji postaje sve akutniji kako se kreće prema još većem autoritarizmu - rekao je Sunak.

Sunak je naglasio da Britanija ipak ne može ignorirati značaj Kine u svjetskim poslovima, za globalnu ekonomsku stabilnost ili pitanja poput klimatskih promjena.

Britanski premijer i kineski predsjednik Sin Đinping (Xi Jinping) trebali su se sastati prvi put na samitu (summitu) G20 u Indoneziji ranije ovog mjeseca, ali je susret otkazan nakon eksplozije projektila u Poljskoj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.