GENERALNI SEKRETAR

Stoltenberg: NATO dugi niz godina pruža podršku BiH, Gruziji i Moldaviji

Danas su ovi partneri suočeni s ruskim pritiskom, a NATO saveznici su posvećeni povećanju podrške njima, rekao je Stoltenberg

Stoltenberg: Snažna i rastuća saradnja. NATO

A. O. / Anadolija

30.11.2022

Partneri Sjevernoatlantskog saveza (NATO) Bosna i Hercegovina, Gruzija i Moldavija suočeni su s ruskim pritiskom, a NATO saveznici su posvećeni povećanju podrške njima, izjavio je u srijedu generalni sekretar alijanse Jens Stoltenberg.

Stoltenberg je na početku sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO-a s kolegama iz Bosne i Hercegovine, Gruzije i Moldavije izjavio da današnji susret pokazuje snažnu i rastuću saradnju između Sjevernoatlantskog saveza i triju zemalja u ovom izazovnom vremenu.


Prilika za razgovor

- NATO i njegovi saveznici dugi niz godina pružaju podršku partnerima (BiH, Gruziji i Moldaviji, op.a.) uključujući izgradnju kapaciteta, reforme i obuku za jačanje njihovih odbrambenih i sigurnosnih institucija. Danas su ovi partneri suočeni s ruskim pritiskom, a NATO saveznici su posvećeni povećanju podrške njima - rekao je Stoltenberg u uvodnom dijelu sastanka koji je potom nastavio bez prisustva novinara.

Istakao je da je sastanak u Bukureštu prilika da razgovaraju o nekim od zajedničkih sigurnosnih briga, posebno u strateški važnom regionu Crnog mora i Zapadnog Balkana.


Nastavak zasjedanja

Ministri vanjskih poslova članica NATO-a nastavljaju danas zasjedanje u Bukureštu, a tim povodom sastali su se i sa šefovima diplomatije Bosne i Hercegovine, Gruzije i Moldavije s kojima su razgovarali o načinima na koje bi najveća svjetska sigurnosna organizacija mogla pomoći, budući da ih rat u Ukrajini izlaže političkoj, energetskoj i teritorijalnoj neizvjesnosti.

Prethodno su se ministri vanjskih poslova NATO-a sastali s šefovima diplomatije Finske i Švedske.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.