PRVO ISPUNITI USLOVE

Evropska komisija odobrila plan oporavka Mađarske

Vladavina prava, uključujući nezavisno pravosuđe i efikasne sisteme za borbu protiv korupcije, ključni su elementi demokratskog EU-a, rekla je Jourova

Ursula fon der Lejen, predsjednica EK. AP

A. O.

30.11.2022

Evropska komisija danas je odobrila plan oporavka Mađarske nakon pandemije, ali će zadržati sredstva dok Budimpešta ne ispuni sve dogovorene uslove.

- Komisija će odobriti isplatu od 5,8 milijardi eura (6 milijardi dolara) u grantovima na osnovu zadovoljavajućeg ispunjenja svih uslova i ciljeva navedenih u planu oporavka i otpornosti, odražavajući napredak u provedbi investicija i reformi - navedeno je iz Evropske komisije.


Ključni elementi

Od vlada zemalja Evropske unije (EU) zatraženo je da zamrznu 7,5 milijardi eura koje bi Mađarska inače dobila iz budžeta EU-a kao dio kohezione politike, prenosi Anadolija.

- Vladavina prava, uključujući nezavisno pravosuđe i efikasne sisteme za borbu protiv korupcije, ključni su elementi demokratskog EU-a - rekla je Vera Jourova, evropska komesarka za vrijednosti i evropsku transparentnost.


Provođenje 27 uslova

Komisija je navela da nijedno plaćanje u okviru RRF-a (Recovery and Resilience Facility) nije moguće sve dok Mađarska potpuno i ispravno ne provede 27 uslova.

- Preporučujemo Savjetu da nastavi mehanizam uslovljavanja budžeta jer obaveze, koje je mađarska vlada predložila i s kojima se složila, nisu ispunjene. Istovremeno predlažemo Savjetu da usvoji Mađarski plan oporavka jer on uključuje snažne pravosudne prekretnice - rekla je Jourova. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.