OBRATIO SE DANAS

Stoltenberg: Ukrajina ostvarila značajno napredovanje, ali ne treba da potcjenjujemo Rusiju

Ruske rakete i bespilotne letjelice nastavljaju da padaju na ukrajinske gradove, izjavio je Stoltenberg

Stoltenberg: Ukrajina je postigla značajne dobitke. ANADOLIJA

A. O.

1.12.2022

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg danas je izjavio da Ukrajina ostvaruje veliko napredovanje u svojoj kontraofanzivi, ali da zapadni saveznici ne bi trebali potcijeniti Rusiju.

- Zahvaljujući herojskom otporu ukrajinskog naroda i neviđenoj podršci saveznika iz NATO-a, Ukrajina je postigla značajne dobitke - rekao je Stoltenberg, obraćajući se na Berlinskoj sigurnosnoj konferenciji.


Održati podršku

Međutim, dodao je, saveznici u NATO-u ne bi trebali da potcenjuju Rusiju.

- Ruske rakete i bespilotne letjelice nastavljaju da padaju na ukrajinske gradove, civile i kritičnu infrastrukturu, uzrokujući ogromnu ljudsku patnju, dok nastupa zima - dodao je Stoltenberg.

Stoltenberg je podvukao da će saveznici u NATO-u nastaviti da pružaju vojnu podršku Ukrajini, isporučujući napredno oružje i sisteme protivvazdušne odbrane.

- Pozdravljam snažnu podršku Njemačke Ukrajini, uz značajnu finansijsku, humanitarnu i vojnu pomoć. Vidimo razliku koju ovo čini svaki dan na bojnom polju. I važno je dodatno pojačati i održati našu podršku - naglasio je.


Pozdravio odluku Njemačke

Stoltenberg je također pozdravio odluku Njemačke da značajno poveća svoju potrošnju na odbranu, ulaganjem u nove borbene avione, helikoptere, brodove i podmornice.

Rekao je da njemačke oružane snage, Bundesver (Bundeswehr), igraju ključnu ulogu u NATO-ovim planovima odvraćanja i odbrane.

- Potreban nam je snažan i spreman Bundesver sa vrhunskim mogućnostima u svim domenima. Potrebna nam je snažna i robusna odbrambena industrija koja može ispuniti zahtjeve, na osnovu jasnih i održivih signala potražnje. Ovo je važno za sigurnost Njemačke, kao i za evropsku i svjetsku - izjavio je Stoltenberg.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.