SVJETSKI LIDERI

Bajden i Makron obećali da će Rusiju smatrati odgovornom za "ratne zločine" u Ukrajini

Bajden je ugostio Makrona u prvoj državnoj posjeti otkako je američki lider preuzeo dužnost početkom 2021.

Džo Bajden i Emanuel Makron. TWITTER

S. S.

1.12.2022

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) i francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) obnovili su svoju predanost borbi protiv ruske invazije na Ukrajinu u četvrtak na sastanku u Bijeloj kući na kojem su saveznici također priznali napetosti oko suočavanja s ekonomskim posljedicama rata.

Bajden je ugostio Makrona u prvoj državnoj posjeti otkako je američki lider preuzeo dužnost početkom 2021. Bajden i njegova supruga Džil organizovali su dobrodošlicu za Makrona i njegovu suprugu Bridžit dok su slavili više od 200 godina američko-francuskih odnosa.

U zajedničkom saopćenju objavljenom nakon razgovora u Ovalnom uredu, američki i francuski predsjednici su izjavili da su predani pozivanju Rusije na odgovornost "za naširoko dokumentirana zlodjela i ratne zločine koje su počinile ruske oružane snage i njeni saveznici" u Ukrajini.

Oni su ovom prilikom i izrazili svoju zabrinutost u vezi s "kineskim izazovom međunarodnom poretku temeljenom na pravilima, uključujući poštivanje ljudskih prava te se obavezali da će raditi zajedno s Kinom na važnim globalnim pitanjima poput klimatskih promjena".

Bajden je poželio dobrodošlicu Francuskoj kao "američkom najstarijem savezniku i nepokolebljivom partneru u borbi za slobodu" na ceremoniji dolaska u Vašingtonu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.