PREDSJEDNIK SAD

Bajden tvrdi da je spreman razgovarati s Putinom o okončanju rata u Ukrajini

Postoji jedan način da se ovaj rat završi, racionalan način, da se Putin povuče iz Ukrajine, poručio je Bajden

Bajden: Ideja da će Putin ikada poraziti Ukrajinu ne dolazi u obzir. AP

E. Ć. / Anadolija

1.12.2022

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden (Joe Biden) rekao je da je spreman razgovarati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom o okončanju rata u Ukrajini, ali da ruski čelnik nije pokazao volju za to, javlja Anadolu Agency (AA).

- Postoji jedan način da se ovaj rat završi, racionalan način, da se Putin povuče iz Ukrajine. On to očito neće učiniti. Plaća vrlo visoku cijenu jer to nije učinio, nanosi nevjerojatan, nevjerojatan pokolj civilnom stanovništvu Ukrajine - rekao je Bajden nakon sastanka s francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom (Emmanuel Macron) u Bijeloj kući.

Ističući da nema neposrednih planova razgovarati sa svojim ruskim kolegom, Bajden je kazao da bi bio sretan razgovarati ako Putin odluči da je zainteresiran za okončanje sukoba.


- On to još nije učinio. U međuvremenu, mislim da je apsolutno kritično ono što je Emanuel rekao, moramo podržati ukrajinski narod. Ideja da će Putin ikada poraziti Ukrajinu ne dolazi u obzir - dodao je Bajden.

Bajden je počastio Makrona prvim državnim posjetom u njegovom predsjedničkom mandatu, a dvojica lidera su razgovarali o širokom spektru tema, uključujući rat u Ukrajini, trgovinu i energiju.

Makron je rekao da nakon sastanka kazao da Francuska nikada neće poticati Ukrajince na kompromis koji za njih neće biti prihvatljiv jer su toliko hrabri i brane svoje živote, svoju naciju, ali i demokratska načela.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.