TREĆI PUT OD PROŠLE GODINE

Kongres Perua odobrio zahtjev: Novi pokušaj smjene predsjednika Kastilja

Da bi se smijenio predsjednik, potrebni su glasovi 87 od 130 članova Kongresa, koliko se peruanske desničarske opozicione stranke nadaju da će dobiti

Kastiljo: Optužen da je predsjednički položaj koristio za sebe. AP

H. J. I.

2.12.2022

Kongres Perua odobrio je jučer zahtjev koji su pokrenuli opozicioni zastupnici za pokretanje postupka opoziva predsjednika Pedra Kastilja (Castillo), što je treći službeni pokušaj svrgavanja ljevičarskog čelnika otkako je preuzeo dužnost prošle godine.

Sa 73 glasa za, 32 protiv i šest suzdržanih, Kongres je odobrio proces i pozvao Kastilja da 7. decembra odgovori na optužbe za kršenje ustava.

Premijerka pozvala na primirje

Ranije u četvrtak, delegacija na visokom nivou Organizacije američkih država (OAS) preporučila je "političko primirje" između peruanske izvršne i zakonodavne vlasti, dok je podnosilo svoj preliminarni izvještaj o posjetu toj zemlji krajem novembra.

Da bi se smijenio predsjednik, potrebni su glasovi 87 od 130 članova Kongresa, koliko se peruanske desničarske opozicione stranke nadaju da će dobiti.

Prije glasanja, premijerka Betsi Čavez (Betssy Chavez) rekla je da bi Kastiljo trebao odslužiti svoj mandat do 2026. te da su primirje i dijalog koje zahtijeva OAS "od vitalnog značaja kada imamo donekle napete odnose između obje grane vlasti".


Sukobi dvije grane vlasti

Ovu južnoameričku državu muče politički sukobi između dvije grane vlasti, a od 2016. zbog smjena i ostavki imala je pet predsjednika, uključujući Kastilja.

Kastiljo, optužen da je predsjednički položaj koristio za sebe, svoju porodicu i bliske saveznike, također se suočava s ustavnom tužbom glavnog državnog tužioca koja je povezana s istragama oko korupcije.

Predsjednik kaže kako je tužba pokušaj "državnog udara" koji su orkestrirali ured tužitelja i Kongres. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.