MAUNA LOA

Nakon što je eruptirao vulkan na Havajima: Ljudi sa djecom žure da vide čudo prirode

Lokalni umjetnici čak se pojavljuju kako bi naslikali erupciju

Glavni tok lave kreće se brzinom od 40 metara na sat. US Geological Survey

H. J. I.

2.12.2022

Promatrači se okupljaju kako bi vidjeli lavu koja teče iz Mauna Loa na Havajima, najvećeg aktivnog vulkana na svijetu koji je ove sedmice počeo eruptirati prvi put od 1984. godine. 

Kako je Havajska agencija za upravljanje hitnim situacijama rekla da nema znakova da će lava ugroziti naseljena područja, deseci ljudi, uključujući porodice s djecom u pidžamama, pristižu u blizinu vulkana.


Stolice i vreće za kampiranje

Izvlače stolice i vreće za kampiranje iz svojih vozila te se smještaju kako bi nekoliko sati promatrali čudo prirode. Lokalni umjetnici čak se pojavljuju kako bi naslikali erupciju.

Tokovi lave iz Mauna Loe počinju usporavati i širiti se, izvijestile su vlasti, i ostaju više od pet kilometara udaljeni od obližnjeg autoputa.

Havajski vulkanski opservatorij Geološkog instituta SAD saopćio je u svom najnovijem biltenu o Mauna Loi kako se glavni tok lave kreće brzinom od 40 metara na sat.

Također je rekao kako još uvijek detektira seizmička podrhtavanja u tom području, što znači da magma još uvijek dolazi do pukotina pa će se aktivnost vjerovatno nastaviti.


Posljednji put eruptirao 1984. godine

Mauna Loa uzdiže se 4.169 metara iznad Tihog oceana i dio je lanca vulkana koji su formirali otoke Havaje. Posljednji put je eruptirao je u martu i aprilu 1984., šaljući lavu u krug od osam kilometara od Hila, najvećeg grada na otoku.

Havajska agencija za upravljanje hitnim situacijama rekla je kako je otvorila dva skloništa na otoku kao mjeru predostrožnosti, ali nije izdala nikakve naredbe za evakuaciju.

Otprilike polovina svih zabilježenih erupcija Mauna Loe bila je ograničena na taj vrh, saopćila je agencija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.