UDARAC PUTINU

Zemlje G7 i Australija ograničile cijenu ruske nafte na 60 dolara po barelu

Cilj je smanjiti ruski prihod od prodaje nafte, istovremeno sprječavajući skok globalnih cijena nafte nakon što embargo EU na rusku sirovu naftu stupi na snagu 5. decembra

Detalji dogovora će biti objavljeni u nedjelju. Ilustracija

Piše: A. K.

3.12.2022

Grupa država G7 i Australija u petak su saopćili da je dogovorena gornja cijena ruske sirove nafte iz mora od 60 dolara po barelu, nakon što su članice Evropske unije svladale otpor Poljske i ranije tog dana postigle politički sporazum.

EU je dogovorila cijenu nakon što je Poljska dala svoju podršku, otvarajući put za službeno odobrenje tokom vikenda. G7 i Australija rekli su u izjavi da će ograničenje cijena stupiti na snagu 5. decembra ili vrlo brzo nakon toga.

Ograničenje cijena, ideja G7, ima za cilj smanjiti ruski prihod od prodaje nafte, istovremeno sprječavajući skok globalnih cijena nafte nakon što embargo EU na rusku sirovu naftu stupi na snagu 5. decembra.


Varšava se opirala predloženoj cijeni dok je ispitivala mehanizam prilagđavanja kako bi gornja cijena bila ispod tržišne cijene. U pregovorima s EU-om zalagala se da gornja granica bude što je moguće niža kako bi se ograničili prihodi Rusiji i ograničila sposobnost Moskve da finansira svoj rat u Ukrajini.

Detalji dogovora trebali bi biti objavljeni u pravnom časopisu EU u nedjelju. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.