USLOV ZA ULAZAK U NATO

Švedska izručila Turskoj azilanta zbog povezanosti sa PKK

Izručenje Tata obavljeno je dva dana nakon razgovora ministara vanjskih poslova Turske i Švedske na marginama sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a u Bukureštu

Mahmut Tat. Twitter

S. S.

3.12.2022

Švedska je Turskoj izručila prvu osobu osuđenu zbog povezanosti s Radničkom partijom Kurdistana (PKK) koju Turska smatra terorističkom organizacijom.

Mahmut Tat, osuđen na šest godina i 10 mjeseci zatvora u Turskoj, sinoć je dopremljen u Istanbul i prevezen u pritvor. Tat je sklonište u Švedskoj zatražio 2015. godine, ali mu je to odbijeno, a nedavno ga je privela švedska policija.

To je prvi konkretan korak Švedske u sprovođenju memoranduma o članstvu u NATO-u, potpisanog sa Turskom u junu, koji podrazumijeva izručenje ljudi umiješanih u terorističke aktivnosti, izvijestila je danas NTV.

Izručenje Tata obavljeno je dva dana nakon razgovora ministara vanjskih poslova Turske i Švedske na marginama sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a u Bukureštu.

Turski ministar Mevlut Čavusolu je nakon sastanka napomenuo da Ankara uvažava odlučnu namjeru Švedske da pristupi NATO-u, ali da očekuje konkretne korake u primjeni sporazuma o izručenju terorista Turskoj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.