PODRŠKA PROTESTANTIMA

Iranska penjačica nastupila bez marame, vlasti joj demolirale dom

Na videu na društvenim mrežama moglo se vidjeti kako vlasti demoliraju porodični dom Elnaz Rekabi, penjačice koja se u oktobru takmičila na međunarodnom takmičenju bez marame

Rekabi: Postoji pretpostavka da je to učinila kako bi izrazila podršku protestima. AP

Piše: E. A.

4.12.2022

Predsjednik Ebrahim Raisi u subotu je hvalio Iransku islamsku republiku kao garanta prava i sloboda, braneći vladajući sistem suočen s protuvladinim protestima u kojima je prema izvještaju Ujedinjenh nacija poginulo 300 ljudi.

Državno tijelo zaduženo za sigurnost je ipak izvijestilo da je 200 osoba, uključujući pripadnike snaga sigurnosti, izgubilo živote u nemirima što je značajno niži broj od onoga koji navode svjetske organizacije i grupe za zaštitu ljudskih prava.

Na jednom videosnimku koji je objavljen na društvenim mrežama može se vidjeti kako se demolira porodični dom Elnaz Rekabi, i to od strane vlasti. Naime, Rekabi se u oktobru takmičila na međunarodnom takmičenju bez marame, kasnije je istakla da je to učinila nenamjerno. 

Mada postoji pretpostavka da je to učinila kako bi izrazila podršku protestima.

Također, demonstranti su i u subotu izvikivali slogane protiv vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hameneija i iznova zahtijevali kraj islamske vlade.

Vlasti za pobunu krive, kako kažu, vanjske neprijatelje, uključujući SAD, Saudijsku Arabiju i Izrael.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.