ZBOG ZIME

Njemački ambasador u Velikoj Britaniji upozorio na mogući novi val izbjeglica iz Ukrajine

U nekoliko ukrajinskih gradova, uključujući glavni grad Kijev već je pao snijeg, a stanovnici se bore s niskim temperaturama i ruskim napadima na energetsku infrastrukturu, zbog kojih periodično nestaje struje, vode i grijanja

Izbjeglice iz Ukrajine kod Berlina. AP Photo / Markus Schreiber

S. S.

4.12.2022

Njemački ambasador u Velikoj Britaniji, Migel Berger (Miguel) u izjavi za Sky News rekao je kako Evropa treba da se pripremi na novi val ukrajinskih izbjeglica u narednim sedmicama, jer je to direktno povezano sa veoma niskim temperaturama koje se očekuju.

- Putin nastavlja terorizirati civilno stanovništvo. Jako smo zabrinuti zbog toga, jer ti napadi na energetsku infrastrukturu znače da bi mnogi ljudi koji se smrzavaju na niskim temperaturama mogli biti prisiljeni napustiti Ukrajinu - rekao je Berger.

U nekoliko ukrajinskih gradova, uključujući glavni grad Kijev već je pao snijeg, a stanovnici se bore s niskim temperaturama i ruskim napadima na energetsku infrastrukturu, zbog kojih periodično nestaje struje, vode i grijanja. Od početka rata u Njemačku su pobjegle stotine hiljada ukrajinskih izbjeglica.

Što se tiče diplomatije, Berger kaže da Njemačka ne vidi suštinsku promjenu u poziciji Rusije, što ga ne čini optimističnim u pogledu pregovora Moskve i Kijeva.

- Ne samo da ne vidimo suštinsku promjenu ruske pozicije, nego ni u doglednoj budućnosti ne vidimo spremnost na diplomatsko rješenje konflikta - zaključio je Berger. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.