EMBARGO EU

Stupilo na snagu ograničenje cijena ruske nafte i zabrana uvoza u Evropsku uniju

Izuzeci se odnose na Mađarsku, Slovačku i Češku, tri zemlje članice EU-a koje su posebno ovisne o ruskoj nafti zbog njihove geografske lokacije

Ograničenje cijene moglo bi Moskvi otežati prodaju nafte za višu cijenu. GAZPROM NEFT

A. Č. / Hina

5.12.2022

Ograničenje cijena ruske nafte od 60 dolara po barelu oko kojeg su se dogovorili EU, G7 i Australija stupilo je danas na snagu, kao i embargo na uvoz ruske nafte u EU, uz nekoliko izuzetaka.

Odluka o ograničenju cijena ruske nafte od 60 dolara po barelu omogućuje da se ona prodaje trećim zemljama koristeći tankere zemalja G7 i EU-a, njihove osiguravajuće kompanije i kreditne institucije, ali samo ako se nafta prodaje ispod cijene od 60 dolara.

Budući da se ključne svjetske brodarske i osiguravajuće kompanije nalaze u zemljama G7, ograničenje cijene moglo bi Moskvi otežati prodaju nafte za višu cijenu, ocjenjuje Reuters.

No. Moskva je rekla da se neće pridržavati odluke pa makar morala smanjiti proizvodnju.

Reakcija Ukrajine

Aleksander Novak, potpredsjednik ruske vlade zadužen za energetiku, rekao je da "rade na mehanizmima za zabranu korištenja instrumenta ograničenja cijena, bez obzira na razinu na koju je postavljeno, jer bi takvo uplitanje moglo dodatno destabilizirati tržište".

Ukrajina je pak pozivala na cijenu od 30 dolara po barelu. No, zapad strahuje da bi preniska cijena mogla rezultirati time da Rusija povuče sirovu naftu s tržišta što bi dovelo do velikog skoka cijena.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u subotu da ograničenje cijene ruske nafte na 60 dolara nije ozbiljno i teško će odvratiti Rusiju od rata u Ukrajini.

Ograničenje na 30 dolara

Andrij Jermak, čelnik Zelenskijeve administracije, kazao je ranije da bi se ograničenje trebalo postaviti na 30 dolara "da se brže uništi ekonomija neprijatelja".

Zelenski se žalio da je svijet pokazao slabost postavljanjem ograničenja na 60 dolara, što će, kako je rekao, povećati ruski proračun za 100 milijardi dolara godišnje. "Ovaj novac će ići prema destabilizaciji točno onih zemalja koje trenutno nastoje izbjeći ozbiljne odluke", rekao je.

Ograničenje će EU i G7 ponovno razmatrati svaka dva mjeseca.

Embargo EU-a na uvoz ruske nafte dogovoren je u julu kao dio paketa sankcija protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu.

Izuzeci se odnose na Mađarsku, Slovačku i Češku, tri zemlje članice EU-a koje su posebno ovisne o ruskoj nafti zbog njihove geografske lokacije i nemogućnosti da u kraćem vremenu zamijene taj uvoz.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.