ZIMA ĆE IM POMOĆI

Institut za proučavanje rata: Ovo je ključni dio ukrajinskog vojnog plana

Ukrajinske snage vjerojatno se spremaju iskoristiti smrznuti teren kako bi se lakše kretale

Vojnici Ukrajine. ILUSTRACIJA / TWITTER

A. O.

5.12.2022

Institut za proučavanje rata objavio je novu analizu o situaciji u Ukrajini, a kako navode, Ukrajinske snage planiraju nastaviti ofanzivne operacije tokom nadolazeće zime kako bi iskoristile nedavne uspjehe na ratištu i spriječile ruske snage da ponovno preuzmu inicijativu na ratištu.

Portparol Istočne skupine ukrajinskih oružanih snaga Serhij Čerevatij izjavio je 4. novembra da smrznuto tlo omogućuje napredovanje teških vozila s kotačima i gusjenicama te da ukrajinske snage pripremaju takva vozila za zimske operacije.

Visoki dužnosnici američke vlade pogrešno identificiraju optimalnu priliku za Ukrajinu da provede više protuofanziva kao proljeće, a ne zimu.


Direktor američke Nacionalne obavještajne službe (DNI) Avril Haines procijenio je 3. decembra da će se tempo rata u Ukrajini usporiti tokom zime kako bi se obje strane mogle opremiti, dopuniti i obnoviti, uprkos dokazima da uslovi na terenu pogoduju obnovi ofanzive.

Sposobnost Ukrajine da održi vojnu inicijativu i nastavi zamah svojih trenutačnih operativnih uspjeha ovisi o nastavku provođenja uzastopnih operacija ukrajinskih snaga tokom zime 2022.-2023. Rusija je izgubila inicijativu u ljeto 2022. nakon što je njena ofanziva u Donbasu kulminirala.

Ukrajinske snage stekle su i zadržale inicijativu od avgusta 2022. i od tada provode niz uspješnih uzastopnih operacija: Ukrajina je oslobodila veći dio Harkovske oblasti u septembru, grad Herson u novembru, a trenutno postavlja uvjete za nove ukrajinske napade negdje drugo ove zime.


Izvanredna vještina

Sukcesivne operacije ključni su dio dizajna ukrajinske kampanje. Niz uzastopnih ukrajinskih protuofanzivnih operacija u Harkovskoj i Hersonskoj oblasti pokazuje izvanrednu vještinu operativnog planiranja ukrajinske vojske i poznavanje prednosti sovjetskog operativnog umijeća.

Sovjetsko operativno umijeće naglašava da vojske mogu postići svoje strateške ciljeve samo kumulativnim operativnim uspjehom uzastopnih operacija koje se idealno provode bez operativnih pauza između njih.

Nedavne službene ukrajinske izjave jasno pokazuju da je dizajn ukrajinske kampanje osmišljen kako bi se omogućio niz uzastopnih operacija kako bi se Rusiji oduzela inicijativa, porazila ruska vojska i oslobodilo više ukrajinskog teritorija.

Vremenski uslovi zimi 2023. vjerojatno će diktirati vremenski okvir u kojem Ukrajina može voditi manevarski rat i nastaviti svoj niz operativnih uspjeha uz minimalne stanke.


Jesenska sezona

Jesenska sezona blata u novembru otežavala je manevarsko ratovanje. I Rusija i Ukrajina su uprkos tome nastavile s agresivnim ofanzivnim i protuofanzivnim operacijama tokom ovog razdoblja, uprkos nekim zapadnim predviđanjima da će blato obustaviti operacije.

Kako se približava jak mraz krajem novembra, ukrajinske će snage ponovo moći iskoristiti vremenske uvjete.

Zima je obično najbolja sezona za mehanizirano ratovanje u Ukrajini, dok je proljeće sezona noćne more za borbe u Ukrajini. Otapanje nabuja rijeke i potoke i pretvara polja u mora blata. Ukrajinske snage vjerojatno se spremaju iskoristiti smrznuti teren kako bi se lakše kretale.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.