EMBARGO NA UVOZ

Oglasila se Kina nakon ograničenja cijena ruske nafte: Nastavljamo saradnju s Rusijom

Odluka o ograničenju cijena ruske nafte od 60 dolara po barelu omogućuje da se ona prodaje trećim zemljama koristeći tankere zemalja G7 i EU

Vladimir Putin i Si Đinping. TWITTER / ILUSTRACIJA

A. O.

5.12.2022

Nakon što je na snagu stupilo ograničenje cijena ruske nafte koje je donio Zapad kao i EU embargo na uvoz ruske nafte, oglasila se i Kina.

Ministarstvo vanjskih poslova Kine saopćilo je da će nastaviti energetsku saradnju s Rusijom nakon što su G7, EU i Australija nametnuli ograničenje cijena na izvoz ruske nafte.

Kina, koja je rekla da će nastaviti odnos s Rusijom na temelju poštovanja i međusobne koristi, povećala je kupnju ruske mješavine nafte Urals ove godine, izvještava Reuters.


Podsjetimo, ograničenje cijena ruske nafte od 60 dolara po barelu oko kojeg su se dogovorili EU, G7 i Australija stupilo je danas na snagu, kao i embargo na uvoz ruske nafte u EU, uz nekoliko iznimki.

Odluka o ograničenju cijena ruske nafte od 60 dolara po barelu omogućuje da se ona prodaje trećim zemljama koristeći tankere zemalja G7 i EU, njihove osiguravateljske firme i kreditne institucije, ali samo ako se nafta prodaje po cijeni nižoj od 60 dolara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.